Братът убиец остава в ареста
Братът убиец остава в ареста / Sofia Photo Agency, архив

Най-тежката мярка „задържане под стража” наложи Варненският окръжен съд на Илиян Киров,  разследван за убийството на брат си Светозар. 56-годишният варненец е обвиняем, след като в края на миналата седмица от прободни рани в болница във Варна почина  44-годишният му брат.

Бързите следствени действия установили, че на 9 юли в местността Акчелар край Варна двамата братя се скарали, след като изпили голямо количество алкохол. Последвал шумен битов скандал, завършил с бой между двамата братя. Светозар бил приет в болница с множество прободни рани, вследствие на които и починал. Часове след това бил задържан брат му Илиян.
   
Представителят на обвинението поиска постоянен арест за обвиняемия, както заради тежестта на престъплението, в което той е обвинен, така и заради сериозния му проблем с алкохола. Илиян пиел системно и заради този проблем, според много от разпитаните свидетели, имало постоянни скандали. Освен това ВОС прецени, че ако е на свобода, Киров може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира и в наказанието, което законът предвижда за умишлено убийство - от 10 до 20 години затвор.
   
Ако обжалва определението на ВОС, Илиян Киров ще се яви пред Апелативния съд във Варна на 20 юли.