Барометър.инфо: Балотаж между Йорданов и Гяуров
Барометър.инфо: Балотаж между Йорданов и Гяуров / netinfo
Според изследване на социологическата агенция Барометър.инфо, проведено вчера, във Варна се очертава балотаж между Кирил Йорданов, кандидат за трети мандат, подкрепен от БСП, и Димо Гяуров, издигнат от дясноцентристката коалиция.

Изследването показва 36,26% подкрепа за досегашния кмет и 25,44% за Димо Гяуров. Треди в проучването се нарежда кандидатът на ГЕРБ Свилен Крайчев – 13,74%. Следва го Цвета Георгиева от Атака – 8,77%. Веднага след нея са кандидатите Веселин Данов и Веселин Марешки със съответно 3,80 и 3,22% подкрепа.

Във Варна се наблюдава разместване в първата тройка кандидати за кметове на общината. Първи в подредбата си остава сегашният кмет Кирил Йорданов, а като негов основен опонент се очертава десният кандидат Димо Гяуров, който явно в напредването на кампанията успява максимално да обедини и активизира симпатизанти на десните и центристки сили във Варна.

Във Варна се наблюдава още едно интересно явление – големият брой невалидни бюлетини, което може би се обяснява и с многото отделни лисни на партии и съответно дължината на интегралната бюлетина. Общинският съвет ще бъде доста разнороден – съставен от различни политически сили, сдружения и местни бизнес партии.

Най много съветници според проучването на “Барометър” ще има коалицията на СДС и ДСБ – 17,22% биха гласували за тях, За БСП – 14,2%, за листата на ГЕРБ – 13,29. Следват ги Атака – с 8,16%, НДСВ – 6,65%, бизнес-партията ГЛАС би взела 6,34% от гласовете, ВМРО – 5,14%; Движение “Нашият град” – 4,53%,“НЗП – Никола Петков” – 2,11%; “Ред, законност и справедливост” – 2,11%, а “Новото време” – 1,51%.

В проучването за Варна са взели участие общо 342 варненци на възраст над 18 години. Изследвани са още няколко от големите градове в България посредством методиката на „симулативното гласуване”, която дава най-близки до реалните резултати. Гласува се анонимно, с интегрална бюлетина за кметове и интегрална бюлетина за листа общински съветници в урна. Този метод не отчита избирателната активност.

Във всички изследвани градове се наблюдава, че избирателите участват в избора за кмет с 30 % повече, отколкото в избора за общински съветници. Това най-вероятно се дължи на слабата разпознаваемост на листите и съответно свързването на дадена кандидатска листа с определен кандидат-кмет. Като пример – Варна, където има много партии и сдружения, които имат листа със съветници, но не издигат кандидат за кмет.

Изследването не може да определи подкрепата за един или друг кандидат по признак пол и възраст на гласоподавателите, тъй като е анонимно. Единствено може да се покаже общата справка за гласувалите.