ЗАГОРКА става още по-зелена -завършва пореден етап от изграждане на пречиствателната си станция
ЗАГОРКА става още по-зелена -завършва пореден етап от изграждане на пречиствателната си станция / Загорка

На територията на пивоварната е изградена разделна канализационна мрежа за битови, дъждовни и промишлени отпадни води. Пречиствателното съоръжение ще третира отпадните води при производствения процес, като в следствие на дългогодишната експлоатация на канализационната мрежа, ЗАГОРКА предприе действия по рехабилитация й. Поради непрекъснатия технологичен процес на пивоварната, голяма част от обновяваването бе извършвана чрез безизкопна технология - полагане на облицовка с втвърдяване на място. Облицовката представлява гъвкава тръба от стъклени нишки, която е заводски импрегнирана с полиестерни смоли и след издърпването си в участъка за рехабилитация се надува, за да заеме окончателната си форма. Втвърдяването се осъществява с UV светлина, посредством издърпване на верига UV лампи с постоянна скорост. Така рехабилитирания участък може да се въведе в експлоатация веднага след приключване на втвърдяването.

Пречиствателна станция на отпадни води на ЗАГОРКА се изгражда на мястото на сградите на бившите отделения за депозит и ферментация, като четири от сградите бяха напълно разрушени, а една - частично, като в частта, която остава е разположена централната лаборатория. Сградите се състояха от общо 4 етажа - 2 надземни и 2 подземни. Поради спецификата на строителството през периода в който са изграждани /1920 - 1970 год./, бяха извършени редица сложни инженерно-технически мероприятия по укрепването на образувалия се котлован, надземната естакада за преминаване на технологичните комуникации и частта от сградата предвидена за бъдещо ползване.

Пречиствателната станция е решена като компактно съоръжение на две нива, като на първото ниво са разположени резервоари, помпена станция и съоръженията за пречистване на отпадъчните води. Резервоарите са покрити съоръжения и покривната им конструкция се използва като основа за монтаж на останалото технологично оборудване необходимо за правилната работа на станцията. На второто ниво се изгражда и сграда с обособени три помещения: Командна зала с лаборатория, Помещение за ел. табла и Технологично помещение.

В процеса на пречистване на отпадните води, намиращата се в реактора анаеробна утайка ще превръща биоразградимия органичен материал в биогаз и биомаса. Всички съоръжения на пречиствателната станция ще са осигурени с капаци и вентилация, като отделените газове от биобасейна ще бъдат третирани в биофилтър преди освобождаването им в атмосферата с цел обезмирисяване.

Работата на пречиствателното съоръжение ще бъде изцяло автоматизирана и ще се осъществява от SCADA система.