Декларация срещу бежански центрове в Стара Загора гласуват на сесия
Декларация срещу бежански центрове в Стара Загора гласуват на сесия / Dariknews.bg, архив
42 гласуваха "за", 5 "против", един "въздържал се"
След близо два часа дебати в зала общинските съветници приеха бюджет 2019 на община Стара Загора. Против гласуваха петима от БСП, а един се въздържа от мнение. Бюджетът бе приет с гласовете на 42 заседатели.
 

На фона на икономическото състояние у нас, бюджетът на една община не може да бъде напълно изчерпателен, тъй като все още бедността и ниските доходи обуславят по-ниската рамка, коментира в зала кметът Живко Тодоров. По думите му, бюджетът на община Стара Загора се основава на приоритети и на ефективност.
 
„Ако искаме общината да става все по-ефективна тя трябва да намалява разходите, да се ликвидира разпиляването, натрупано през годините. Ако заложим изцяло на социалната политика за сметка на инфраструктурата, това би обрекло общината в следващите години на абсолютна липса на перспектива за развитие. Например, за да намалим таксата за детските заведения ще трябва да ощетим с няколко милиона лева инвестиционната ни програма, което означава, че всяка година ще започваме с постоянни разходи без да има ефект.
 
Социалната политика не може да бъде абстрактно понятие или да е самоцел. Тя трябва да решава конкретни проблеми на хората и затова съм отворен за диалог за това какви социални придобивки да дадем, но само на онези, които са крайно нуждаещи се. Смятам, че нашата социална политика трябва да помага само на онези, които имат нужда, а не по принцип, защото това може да си го позволи само едно богато общество и община.
 
Затова смятам, че в даден период на развитие всяка община се нуждае от различен тип политика”.
 
Сред основните задачи занапред ще бъде общината да поиска от държавата да й бъде прехвърлена собствеността върху сградата на АГ-комплекса и там да се съсредоточи цялата доболнична помощ.
 
На въпрос за бъдещето на сградата на Първо основно училище, кметът посочи, че се водят разговори там да се пребазира изцяло Руската гимназия. „Това се налага заради изискването за преминаване на едносменен режим на обучение. Ние нямаме необходимата база и затова се водят разговори с директора на „Максим Горки” Марияна Пенчева, имаме нейното съгласие първоначално. По същия начин стои въпроса и за Второ основно училище”.
 
Паркирането в града, инфраструктурата, изграждането на Индустриалната зона, облекчаването на трафика, алтернативният начин на придвижване, програмата за саниране, парите за селата, бяха сред останалите дискутирани в зала въпроси.