/ ThinkStock/Getty Images
На 7 февруари стартира терапевтична група за подкрепа на жени, жертви на домашно насилие. Тя ще подкрепи в рамките на следващите три месеца жени, да преодолеят последствията от насилието, да изградят нагласи и умения за равнопоставено общуване; да повярват в себе си.

Сесиите на групата ще се провеждат в защитена среда в сградата а Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Стара Загора, ул. „Христо Ботев” № 205, ЦОП, зала 2. Запиванията за групата стават на тел. 0897/ 654 - 277 или на посочения адрес. Участието е безплатно.

Освен това, всяка жена, преживяла насилие може да се обръща към нас и за безплатна психологическа, социална и правна помощ, когато чувства, че имаш нужда от подкрепа. Инициативата се осъществява в рамките на проект „Семейства без насилие”, съвместна инициатива на Комплекса за социални услуги в Стара Загора и СНЦ „Бъдеще за децата”, Казанлък, финансиран от отзивчиви дарители.

В Комплекса за социални услуги за 2017 г. подкрепа са получили близо 40 жени, пострадали от насилие в семейния кръг. Много от тях за преживели системен физически и психически тормоз, от който е много трудно да се измъкнат.

При някои от жените травмите са нанесли ужасяващи последствия върху психиката. Унижения, обиди, побой, заплахи и опити за убийство са само част от това, което са преживели жертвите. А една жена вече никога няма да прегърне своите деца и внуци.

Усилията на специлистите в Комплекса са насочени към предоставяне на спешна психосоцилна помощ, закрила подкрепа за възстановяване на жертвите, които са в състояние на силен стрес след преживения тормоз, останали без подкрепа от близки хора.

Екипът от социални работници и психолози напомняме, че насилието никога не спира от само себе си! Насилието срещу жените и момичетата е едно от най-широко разпространените, най-упоритите и най-ужасяващи нарушения на правата на човека в днешни дни.

Насилието срещу жените е най-крайната форма на дискриминация. Тенденцията през последните години показва, че почти половината от жените в света, които са станали жертви на умишлени убийства, са били убити от интимен партньор или от член на семейството, в сравнение с 6% от мъжете, станали жертва на убийства в такъв контекст.