„Що е то закон за домашното насилие?“ – информационна среща на следобеден чай
„Що е то закон за домашното насилие?“ – информационна среща на следобеден чай / ThinkStock/Getty Images

Какво е "домашно насилие"? Как мога да се защитя? Кои са мерките за защита и какво казва законът у нас? Мога ли да се доверя на специалист? Каква помощ мога да получа и от кого? На тези и още много въпроси ще се опитат да отговорят експерти в областта на среща на следобеден чай в кафене "Августа" (Регионален исторически музей) на 9 декември от 17:30 часа.

В срещата участие ще вземат г-жа Кирилка Андреева - адвокат с дългогодишен опит във воденето на дела по закона за домашно насилие, както и консултанти на пострадали от насилие. В рамките на час те ще представят възможни мерки, които човек би могъл да предприеме, когато попадне в ситуация на насилие, независимо дали то е физическо, емоционално, икономическо или друго.

Срещата е отворена за всички, които се вълнуват от темата. „Не е задължително да сме пострадали, за да се информираме. Много често нашите близки, приятели или съседи попадат в ситуация на насилие и търсят нашата подкрепа. Дали сме подготвени да отговорим на нуждите им адекватно обаче е труден за отговор въпрос. Със сигурност ще бъдем една крачка напред, ако вземем участие в тази среща." - споделят организаторите.

Тази среща се осъществява в рамките на кампанията "Не толерирам насилието" на Сдружение "Самаряни", част от инициативите свързани с 16-те световни дни против насилието. Друга специализирана среща ще се проведе в Международния ден за правата на човека - 10 декември. Домакин ще бъде Районен съд - Стара Загора, като екипът от специалисти на Сдружение „Самаряни" ще запознае по-отблизо представители на Съда с услугите предоставяни в рамките на Кризисен център „Самарянска къща".

Сдружение "Самаряни" подкрепя лица, пострадали от насилие повече от 11 години. Кризисният център "Самарянска къща", който Сдружението управлява, предоставя условия за възстановяване на жени и деца, след нанесени травми от преживяно насилие. "Самарянска къща" е единствена по рода си. Намира се на тихо, спокойно и уютно място, далеч от шумотевиците и напрежението - изключително подходящо за възстановителен период от тежките преживявания. Специалистите на центърът са с дългогодишен опит и натрупана експертиза в предоставянето на услугата и консултиране на пострадали от насилие. Екипът предлага и провеждане на индивидуални консултации в така наречената Приемна за подкрепа, където пострадали биха могли да се информират за това „Как да се защитя в ситуация на насилие". От скоро стартират и групи за работа с деца, пострадали от насилие и технтие родители. Услугите са финансирани от държавния бюджет и са безплатни за ползвателите им. Повече бихте могли да разберете на тел.: 042 64 11 11 (денонощна консултативна телефонна линия за подкрепа на лица пострадали от насилие.)