КНСБ готви национален протест, има готовност и за ефективни действия
КНСБ готви национален протест, има готовност и за ефективни действия / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

КНСБ започва протестна кампания срещу внесения в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

„С внесения Законопроект на правителството, вместо прагматични решения управляващите ограбват завоювани социални права на българските граждани. Отново проблемите на финансирането на пенсионната и здравната система ще се решават единствено за сметка на правата на редовия българин", е записано в подписката, която стартира в цялата страна.

Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров „в основата на тези изменения стои финансовият министър, защото причината за подобен закон е: няма пари, значи ще ограничаваме права. Ние казваме, че тази логика е грешна и затова протестираме".
От КНСБ настояват законопроектът да бъде изтеглен от Парламента.

На 16 септември пред Народното събрание се организира палатков лагер, като успоредно с това ще се проведе и информационна кампания за алтернативата на тези изменения в Законопроекта, която предлагат синдикатите-събираемост на вноските, криминализиране на укриването им, плавно увеличение на доходите и вдигане на минималните прагове.

За 7 октомври е предвиден националния протест, има готовност и за ефективни стачни действия.

В Министерството на труда и социалната политика продължават срещите, в които се докладват договорените или недоговорени отношения между КНСБ, КТ „Подкрепа" и работодателите относно минималните осигурителни прагове за догодина, информира още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той коментира, че нарастванията на минималните прагове ще бъдат малки, но въпреки това ще има придвижване напред. Синдикатите ще настояват за увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева. Подобна мярка е приложена като антикризисна в 13 държави. "Увеличението на минималната работна заплата в момента с 30 лева е посилно и не е никаква пречка от гледна точка на фискални ефекти, т.е. бюджетът за следващата година може да го понесе без никакви проблеми".