„Архивът Гипсън” в Стара Загора
„Архивът Гипсън” в Стара Загора / DarikNews.bg

Над 180 стъклени негатива са в основата на фото-изложбата „Архивът Гипсън", която показва фотографии от 1912-1913 и 1940 година.

Първата част от изложбата съдържа множество снимки, съпътствани от описания на научно-изследователската мисия на д-р Богдан Филов в новоосвободените земи на Тракия и Македония през 1912-1913 г.

Архивът Гипсън в Стара Загора
netinfo

Втората част от архива Гипсън, озаглавена „Добруджа ликува - 1940 г." се състои от уникални фотографии, запечатали исторически моменти от навлизането на българските войски и освобождението на Южна Добруджа след подписването на Крайовския договор от 7 септември 1940 г. Снимките са правени от популярния дворцов и правителствен фотограф Бончо Карастоянов и предлагат интересен фотопоглед върху събитията в Добруджа.

Авторът на изложбата Иво Хаджимишев подчерта заслугата на Богдан Филов и Богдан Карастоянов, благодарение на които снимките са факт днес. Той изтъкна и приноса на семейство Роберт и Нели Гипсън. Благодарение на тяхната финансова подкрепа и съвместната им любов към историята стъклените негативи днес са собственост на българската държава: „ Още в Ню Йорк аз помолих семейство Гипсън да направим изложба, да направим публикаци, но негативите да бъдат дарени на държавния архив на България.Оригиналният негатив е отново собственост на българската държава и в това се състои красивия жест на тези хора."

Архивът Гипсън в Стара Загора
netinfo

Изложбата „Архивът Гипсън" ще бъде открита утре от 18.00 часа в присъствието на американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Фотографиите са подредени на четвърто експозиционно ниво в РИМ.

Старозагорци могат да видят изложбата до средата на март.