/ БГНЕС, архив
Синя зона за паркиране на автомобилите ще бъде въведена в Перник. Паркингите със заплащане са заложени в приетата днес от местния Общински съвет Наредба за организация на движението на територията на община Перник.
 
За престой в синята зона, гражданите ще заплащат с мобилно съобщение, със специален талон или с билет от паркинг автомат. Таксите предстои да бъдат определени с решение на Общинския съвет.
 
Собствениците на имоти, попадащи в обхвата на синята зона, ще паркират безплатно, но само по един автомобил на жилище, за всеки следващ се въвежда прогресивна такса. От такса са освободени автомобилите на Спешната помощ, пожарната и полицията, както и автомобилите, собственост на общинската и областна администрации и колите, ползвани от лица с трайно намалена работоспособност.
 
За паркиране няма да плащат и почетните граждани на Перник.
 
Синята зона ще бъде въведена поетапно, като първият етап обхваща централната градска част. Част от приходите в бюджета на общината от синята зона ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата.
 
Това е вторият опит на общинската управа на Перник да въведе синя зона, след като първото такова предложение бе оборено в съда от граждани.