Велосипедистите в София вече могат да пътуват в градския транспорт с колело без да плащат допълнителен билет за него. Това обаче ще се случва при определени условия.

От 1 май в метрото колоездачите могат да пътуват без да плащат допълнително за велосипедите си в празничните и неработни дни. В делничните дни това е възможно само до 7 сутринта и след 8 вечерта. Що се отнася до пътуването в автобусите на градския транспорт, ще могат да се качват безплатно само по линиите, които пресичат Околовръстния път отново рано сутрин и късно вечер, съобщи NOVA.

Как ще се промени градският транспорт в София след пускането на третия лъч на метрото

За Иво Делин, който дори не си спомня от колко години се придвижва почти всеки ден с колело из София, този Великден е специален. Вместо 3 лева и 20 стотинки, днес той плаща за влизането си в метрото 1 лев и 60 стотинки - защото е празничен ден и може да вози колелото си безплатно.

„Промените са дългоочаквани. Освен че е безплатно, което е супер, не се занимаваш с билетчета. Ако имаш карта, това е идеално”, коментира той.

Според Иво ограниченията в часовете в делничните дни са прекалени. Не само за метрото, но и за автобусните линии, пресичащи Околовръстния път. „През седмицата те няма да се използват. Очаквахме, особено що се отнася до метрото, да се позволи за през деня, когато не е натоварено, но пък за през почивните дни със сигурност ще има наплив”, смята той.

Шофьорите на градския транспорт в София отново продават билети

Първоначалното предложение за промяна било велосипедите да могат да влизат безплатно в метрото и автобусите почти постоянно. „Във всички часове освен в пиковите – по два часа сутрин и следобед. В крайна сметка се прие някакво компромисно решение, което може би е добре  на първи етап, за да видим как ще сработят нещата между пътуващите със и без велосипед”, заяви Владислав Панев - вносител на предложенията за промени в Столичния общински съвет.

За разлика от велосипедите, тротинетките се допускат по всяко време в цялата мрежа. „Това е важното - с такива меки мерки да свалим хората от автомобилите, защото София е един от лидерите по автомобили на човек от населението и това се отразява пряко на въздуха, който дишаме”, посочва още Панев.

Ако няма оплаквания от пътници към велосипедистите в градския транспорт, общинските съветници планират дебат за разхлабване на часовите диапазони през седмицата.