Протестиращите поставиха и сериозен ултиматум - ако исканията им не бъдат изпълнени, ще протестират всеки ден в Триъгълника на властта
Четвърти национален протест на пътните строители се проведе в центъра на София, около триъгълника на властта. Целият район бе блокиран. Тежкотоварна техника, огромни машини и камиони бяха разположени на жълтите павета, по целия бул. "Цар Освободител". Проливният дъжд не спря хилядите протестиращи, които развяваха български знамена и пяха възрожденски песни. Около 12:00 ч., както беше предварително заявено, протестът приключи и техниката постепенно започна да се изтегля. А хората се заканиха да се върнат утре отново - в 08:30 ч., на същото място, заедно с тежката механизация.

Полицейското присъствие бе засилено още от рано сутринта.

Образуваха се задръствания и проблеми с придвижването. 
 


Исканията на протестиращите са ясни и категорични - да им бъдат изплатени дължимите средства. Голяма част от тях твърдят, че месеци наред не са получавали заплащанията си. Хората искат и оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

Протестиращите заявиха още, че не желаят да имат диалог повече с Регионалното министерство, искат единствено среща със служебния премиер Стефан Янев.

Поставиха и ултиматум - ако исканията им не бъдат изпълнени
, пътните строители заплашиха, че ще протестират всеки ден в Триъгълника на властта. 

протест пътища София
БГНЕС

"Безотговорното поведение на госпожа Комитова не ни дава друга алтернатива, освен да поискаме нейната оставка. Държа да подчертая, че в това наше искане ни подкрепят и Камарата на строителите в България, и неправителственият сектор. Тези протести ще продължат, докато не получим справедливо решение на нашите искания. От днес всеки ден протестът ще бъде с тежка механизация и хора. Каквито и глоби да наложи СДВР, те са нищожни, в сравнение с 900-те милиона лева, които ни дължи държавата. Ще сме тук всеки ден, докато министър-председателят на България не се срещне с нас. С госпожа Комитова и нейния екип прекъсваме всякакъв диалог. Само в кабинета на премиера можем да намерим решение на проблемите’’, заяви пред NOVA Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.
 

„Ако исканията ни не бъдат чути, всеки следващ протест ще викаме по-силно, за да може да бъде чут гласът на българския строител”, заяви Георги Златев от Браншова камара „Пътища”.

А ако не бъде чут гласът на строителя, те са готови и на крайни действия.

„Следващите ходове са валяци, багери и изкопване на жълтите павета”
, заканва се Берхан Али.

От полицията, пък, се заканиха, че ще глобяват шофьорите с тежката техника, защото камиони не се допускат в центъра на града.

протест пътища София
БГНЕС

протест пътища София
БГНЕС

Комитова за протестите на пътищарите: Фирмите са разделени, няма да разговарям повече с посредници

Междувременно стана ясно, че представители на ръководството на Българската браншова камара "Пътища" и собственици на пътностроителни фирми внесоха в Министерския съвет открито писмо до служебния премиер Стефан Янев.

"В това писмо ние ясно показваме несъстоятелността на тезите на госпожа Комитова и основанието ни да искаме нейната оставка. Надяваме се премиерът да вземе мерки, да прояви разум и да възобнови диалога между бранша и правителството. Ще бъдем тук, докато постигнем търсените от нас резултати", каза председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков пред протестиращите пред Министерския съвет работници от пътностроителните фирми.

След като писмото бе внесено в МС, Чайков коментира пред журналисти, че в него се оборват една по една "нелепите тези на госпожа Комитова" и се иска среща с премиера за намиране на трайно решение на проблемите в сектора. Към писмото има и правно становище от десет страници от известни български юристи, които ясно доказват юридическото основание за нашите искания, допълни Чайков.

протест пътища София
БГНЕС

протест пътища София
БГНЕС

В отговор на въпрос какви срокове са поставени от камарата за решаване на проблема, Чайков каза, че сроковете са в прерогативите на премиера. "Ако той иска да вижда тази гледка всеки ден пред Министерския съвет, ние ще продължим", допълни председателят на Камарата.

Той отново повтори, че предложението за разсрочване на дължимото на пътностроителните фирми за срок от две години е неприемливо за фирмите заради инфлационния натиск. След две години от тези пари ще са изчезнали най-малко 20 процента, изтъкна Чайков и допълни, че от Камарата на настояват да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.
 
 

протест пътища София
БГНЕС

протест пътища София
БГНЕС

Камарата на строителите поиска оставката на министър Комитова

"Столичната дирекция на вътрешните работи е създала организация и ще предприеме всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред преди по време и след приключване на мероприятието. Получила е и уверението на организатора, че ще съдейства на полицейските служители при изпълнение на служебните им задължения. Целта е да бъдат минимализирани последствията за останалите участници в движението", уточни заместник-директорът на ГДНП ст. комисар Борислав Муеров и поднесе предварително извинения за евентуално причинените неудобства на столичани.
МВР предприе мерки във връзка с планирания протест в столицата

протест пътища София
БГНЕС

протест пътища София
БГНЕС