Предлагат при бедствие да получаваме SMS с инструкции
Предлагат при бедствие да получаваме SMS с инструкции / www.sxc.hu
Предлагат при бедствие да получаваме SMS с инструкции
33018
Предлагат при бедствие да получаваме SMS с инструкции
  • Предлагат при бедствие да получаваме SMS с инструкции

В случай на бедствие или авария в София мобилните оператори да пращат SMS-и на всеки свой абонат с информация за случващото се и практически съвети за действие. Това е сред предложенията, които ще се обсъждат на заседанието на Столичния съвет по сигурността в края на октомври. Това каза председателят на общинската комисия по ред и сигурност Ангел Джамбазки, след като комисията разгледа доклад за готовността на София за реакция при бедствия или аварии.

Доказано е, че при земетресение от над 3 по Рихтер мобилните оператори блокират, обясниха експертите. За това се предлага и идеята с SMS-ите, обясни още Джамбазки: „Да направят така, че да не им блокира мрежата, а да разпращат до всичките си потребители без значение дали са си платили или не сметката, информация за събитието, която да е на кирилица, да не е на латиница да се чудят бабите. Да е спокойно, разумно и да се обяснява какво трябва да се направи".

На заседанието на Столичния съвет по сигурността ще се направи цялостен преглед на готовността на града за реакция при евентуални такива случаи и ще се отговори на всички възникващи въпроси, уточни още Ангел Джамбазки: „Ресусрно осигуряване, гориво, смазочни материали, имат ли болниците агрегати, които да им дават възможност да работят при прекъсване на тока, колко души биха могли да приемат извън леглата си, къде ще ги настанят и т.н. От друга страна има ли готовност за изхранване на някаква част от населението при възникване на такова бедствие и прогноза на риска".

Ще има и засилено обучение на столичани за това как трябва да се действа при възникване на няколкото типа кризи и бедствия, които могат да се случат. Тренировки ще има и в административните служби, а всеки гражданин ще трябва да знае какво да има в дома си при евентуално бедствие.

Заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров заяви, че до месец ще бъде създаден пълен пакет от образователни материали за реакция при кризи: „Нормативно, както всеки си има в колата пожарогасител, аптечка и т.н., всеки собственик на имот да бъде нормативно задължен да има пакет за бърза реакция".

По думите му това няма да струва повече от 30 или 40 лв. Част от въпросите, включени в доклада, изискват изготвянето на списък за разливните зони в София около езера, реки и др. Столичната община няма база, в която да се настанят евентуално пострадали при бедствие хора, посочва още в доклада си Валери Васев - експерт по темата в общината. По думите му няма достатъчно леглова база, лагери, а палатки има едва за около 5000 души, извън армията. За целта обаче трябва да има и подготвени хора, които да ги разпънат. Една от идеите, които се обмислят, е създаването на т.нар. „доброволни отряди", които да са обучени да действат в кризисни ситуации, обясни Джамбазки. Трябва да се направи и реална оценка на риска във всички здравни, образователни заведения, мостове и много други, обясниха още експертите.

На заседанието ще участват всички структури на града, които по някакъв начин отговарят за защитата на населението, мобилизационно-отбранителна подготовка, градски транспорт, директори на лечебни заведения и други.