Около 30 000 котки скитат по столичните улици
Около 30 000 котки скитат по столичните улици / БГНЕС
Около 30 000 котки скитат по столичните улици
65853
Около 30 000 котки скитат по столичните улици
  • Около 30 000 котки скитат по столичните улици

Около 30 000 са уличните котки в София, с тенденция да се увеличават значително с всяка една изминала година, но според Столична община проблем с бездомните котки няма, а основният приоритет към момента е броят на кучетата, който е намалял значително през последната година. Това е и главната причина популацията на котки да се увеличи драстично.

Данните за уличните котки не са официални, защото преброяване досега не е правено. По закон за контролиране на тяхната популация в разумни граници трябва да се грижи Столична община. За момента обаче директорът на „Екоравновесие" Манол Нейков смята, че проблем няма: „За мен популацията на котките не е проблем. В момента Столична община, заедно с всички други, които работят в тази област, продължаваме да се борим с проблема за намаляване на бездомните кучета".

Д-р Нейков допълни, че евентуално Столична община ще започне да се занимава и с уличните котки, но тъй като за момента няма ухапан или заразен човек от котка, не можем да говорим за проблем.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи", която полага най-много грижи за бездомните котки, смята, че броят им вече е сериозен: „Доста е сериозен броят им и ще става все по-сериозен, защото намаляват бездомните кучета и те са взаимно свързани. Реално погледнато ще излезе много по евтино, ако проблемът започне да се решава преди да се е превърнал в голям проблем - просто защото тогава и котките ще са по-малко и ресурсите ще са по-малко, които ще се отделят. Някак си на ниво администрация мисленето е различно. Там трябва нещата да станат много зле, за да отделят някакви пари и после ще се оправдаят, че няма достатъчно пари. Да, но преди три години щяха да стигнат тези пари".

За да бъде решен цялостно въпросът с всички улични животни в столицата е необходимо да бъде намерен точният баланс между тях, а мерките, взети навреме, биха спестили средства и усилия. Според Явор Гечев отговорното поведение на стопаните, кастрацията и ограничаването на хранителните ресурси биха довели до естествена регулация на популацията и до по-малко животни, живеещи в опасност на улицата.