Близки на загинали в катастрофи протестираха за „Безопасни улици”
Близки на загинали в катастрофи протестираха за „Безопасни улици” / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Близки на загинали в катастрофи протестираха за „Безопасни улици”
51169
Близки на загинали в катастрофи протестираха за „Безопасни улици”
  • Близки на загинали в катастрофи протестираха за „Безопасни улици”

Мирни шествия в памет на жертвите при катастрофи, организирани от роднини и близки на загиналите, се проведоха в шест града. Протестите преминаха под надслов „Безопасни улици” едновременно в София, Плевен, Велико Търново, Варна и Пловдив. Протест имаше и в Симеоновград на мястото, където миналата година на Великден бяха убити шест деца.

Организаторите настояват за по-строги санкции за всички участници в движението, които не спазват правилника. Шествието „Безопасни улици” в столицата беше в памет и на 22-годишната Марияна, която почина преди дни, блъсната от маршрутно такси в София.

Целта на протеста е да се направят промени в закона, така че да бъде премахната досегашната практика да се дават условни присъди на шофьори, извършили пътни произшествия, довели до смърт или тежка телесна повреда. Инициаторите на шествието настояват и за окончателно отпадане на все още съществуващата възможност за споразумение между прокуратурата и съда при подобни случаи. Това обясни проф. Веселин Брезин - ректор на Лесотехническия университет, в който е учила 22-годишната Марияна.

„Би трябвало след като се причинява смърт да се отнема книжката и да се търси наказателна отговорност.тъй като на практика сега шофьорите постигат споразумение с прокуратурата, всичко минава, времето го заличава”, каза той.


Близки на загинали в катастрофи протестираха за Безопасни улици
netinfo

Посланието на протеста е „Безопасни улици” и точно това е и целта му, посочи Симеон Прусийски - приятел на Марияна. Според него освен законовите промени, които са изготвени и ще се гласуват, трябва да има и по-ефективни присъди, както и промяна в манталитета на българските шофьори. „Да се промени това мислене, че има може да прави каквото си иска и няма да изтърпи адекватно наказание. Искаме, когато доказателствата са налице, когато престъплението е ясно и явно, да се дава ефективна присъда лишаване от свобода”, заяви той.

Шествието беше подкрепено и от родители и близки и на други загинали при катастрофи. За повече справедливост в правораздаването настоя и Светлана Горова, чиято дъщеря загина нелепо при пътен инцидент. „Преди шест години убиха детето ми на пешеходна пътека и няма справедливост. Само три години пробация и е на свобода, друго нищо не му се случи, пробацията си я кара в Приморско, при баба и дядо”, обясни тя.

Близки на загинали в катастрофи протестираха за Безопасни улици
netinfo


Протестиращите поставиха на стълбите на Съдебната палата цветя, свещи и решения на съда, за условни присъди или сключени споразумения за шофьори убийци. Целта е утре съдиите да видят какво са направили, каза Слав Дачев - приятел на Марияна. „не може да се придобие представа колко хора са останали без децата си, а всичко остава безнаказано”, каза той. Приятелите на Марияна настояха за ефективна присъда за шофьора на маршрутката.

Близки на загинали в катастрофи протестираха за Безопасни улици
netinfo