Юлиана Колева: Законът за гражданската конфискация не е срещу хората, които честно изкарват прехраната си
Юлиана Колева: Законът за гражданската конфискация не е срещу хората, които честно изкарват прехраната си / ППГЕРБ

Народният представител от ПП ГЕРБ - Сливен и член на правната комисия в парламента Юлиана Колева заяви, че новия вариант на Закона за гражданската конфискация дава гаранции, че няма да се прилага спрямо хората, които не се занимават с незаконно натрупване на капитали.

Законът не бе приет от Народното събрание в първия си вариант заради някои конкретни разпоредби, криещи опасност за гражданска репресия спрямо хора, които не заслужават това.

„В същото време ние осъзнаваме, че дори да бяхме приели още в самото начало на нашето управление този закон, времето на неговото най-ефективно действие е безвъзвратно отминало. Най-активните години - 90-те, в които се трупаше неясен капитал, отминаха и следите по трупането на тези неясни капитали най-вероятно са изчезнали. Не мога да гарантирам, че този закон ще повлияе върху трупането на капитали с неясен произход в миналото, но във всички случаи, предвид нагласите и все още често срещаща се практика чрез черна или сива икономика да се трупат такива капиталови средства, този закон би трябвало да действа както превантивно, така и с оглед на сегашната ни действителност. Не съм убедена, че с традиционните законови механизми, които сега съществуват, не може да се постигне този резултат.

Смятам, че всичко е въпрос на правоприлагане, на позитивна практика и начин на мислене на органите, които прилагат закона. Нашето традиционно мислене, че може и да не спазваме законите, ни пречи в правоприлагането. Не говоря само за гражданите, защото те възприемат поведението на държавните органи. Ако всички държавни структури прилагат законите както трябва, гражданите също ще ги спазват", каза Колева.

Новият вариант на законопроекта е много по-изчистен и с много гаранции, че няма да се прилага спрямо хората, които не се занимават с престъпно или незаконно натрупване на капитали. При сегашния проект, за да се започне производство, трябва да има повдигнато обвинение по определен вид престъпления, които са свързани с възможности за натрупване на необяснимо богатство.

Предишният вариант беше образуване на досъдебно производство и извършени административни нарушения, освен престъпления, така че поводът за започването беше много разширен. При новия вариант се предвижда повдигането на обвинение да става, когато са се събрани достатъчно данни, за да бъде обвинено едно лице.