Всеки сам решава дали да впише етническа принадлежност при преброяването
Всеки сам решава дали да впише етническа принадлежност при преброяването / netinfo

Преброителната карта, както и инструментариума за същинското преброяване от 14 март до 24 март  2011 г., ще бъдат преработени, съобщи директорът на Териториално статистическо бюро в Сливен Антон Георгиев. Хората ще могат отново да се преброят сами електронно, но ще трябва да съобщят своя уникален идентификационен номер, който ще получат от системата на преброителите, посетили ги в дома им.

Преброителните карти ще бъдат еднакви и в тях няма да има посочена определена етническа принадлежност, като всеки сам по желание ще я вписва. Същото важи за религия, майчин език и нетрудоспособност.

Един от основните проблеми, тествани по време на електронното преброяване, е този, че хората не са могли да определят годината на строежа на сградата, в която живеят, вида й и квадратурата на отделните помещения, както и при определяне на данните за домакинства и семейства.

Общо в страната електронно са се преброили 23626 лица, най-много са те в столицата - 5846, най-слаба активност е имало в областите Кърджали, Смолян и Видин. Сливен е в зоната на „златната среда". В областта електронно са се преброили 370 души. От тях 200 жени и 170 мъже. 45 %  от преброилите се по интернет са висшисти, 39, 6 % имат сключен брак, разведените са 5, 1 %, 41, 2 % са несемейните, 6, 4 % живеят заедно без брак. От всички преброени 96, 9 % са се определили като българи, 1, 2 % от турска етническа група и като роми - 0, 1 %.

Има малки разминавания при посочването на майчин език, като процентите, съответстващи на посочените три етнически групи са съответно: 97, 3; 1, 2; 0, 1.

58 % от участвалите в електронното пробно преброяване са трудово заети, 15 % са учащите, 10 % пенсионерите и 5, 4 % са безработните.