Премиерът откри реконструираната и модернизирана компресорна станция „Странджа
Премиерът откри реконструираната и модернизирана компресорна станция „Странджа / община Болярово

Премиерът Бойко Борисов откри въведената в експлоатация след пълна реконструкция и модернизация компресорна станция „Странджа" край село Горска поляна, община Болярово.

Официални гости на събитието бяха още: министърът на енергетиката Теменужка Петкова, вицепремиерът Томислав Дончев, американският посланик Ерик Сет Рубин, председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, кметът на община Болярово Христо Христов, народните представители от област Ямбол , областният управител на Ямбол Димитър Иванов, кметовете на Ямбол и Бургас Георги Славов и Димитър Николов.

Премиерът откри реконструираната и модернизирана компресорна станция Странджа
netinfo

Министър-председателят заяви: „През компресорна станция „Странджа" минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул, за което страната ни получава транзитни такси. В тази станция се възстановяват загубите на налягане и се осигуряват договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. Днес КС „Странджа" бе въведена в експлоатация след пълна реконструкция и модернизация, възлизащи на 70 млн. лв., като проектът се финансира изцяло със средства на Булгартрансгаз. Новото оборудване на станцията отговаря на европейските екологични норми, рискът от непланирани ремонти значително намалява, подобрено е техническото състояние и се повишава експлоатационният ресурс. След месец ще бъде открита и компресорната станция в Петрич. Движението е абсолютно реверсивно и на практика е възможност за диверсификация. Освен по модернизацията на мрежата, продължаваме работа и по изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни. До четири месеца България трябва да има първия изграден интерконектор в участъка под река Дунав по силата на договора, подписан миналата седмица с австрийската компания „Хабау". Други шест компании заявиха интерес на първия етап на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, като заявените количества надхвърлят 4 млрд. куб. метра. За да използваме всички потенциални възможности за диверсификация, работна група обсъжда участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис и до месец ще има яснота за параметрите. За нас това ще е достъп до глобалния пазар на втечнен природен газ. Не сме спирали да работим и за собствените находища на природен газ и нефт. Спечелихме европейско финансиране, първият транш вече е преведен за предпроектните проучвания, така че догодина съм убеден, че ще имаме още 4 такива компресорни станции."

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че съоръжението край Ямбол е най-важното за страната ни, тъй като 85% от транзита на природен газ през България, е предназначен за Турция. По думите й още през есента България ще може да се поздрави със своя първи интерконектор.

Тя добави, че за България основен приоритет в областта на енергетиката е диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. За да има газов хъб и диверсификация е необходимо на първо място подходяща инфраструктура. Всичко, което правителството прави в момента, е насочено към това да изградим международната свързаност на България със съседните ни страни. Тогава ще има реална диверсификация и на източниците, и на маршрутите за доставка. По думите й това е начинът България да се превърне в газоразпределителен център на Европа.

Кметът на Болярово Христо Христов и народните представители изразиха задоволството си от поредната придобивка на територията на общината и изразиха увереност, че предстоят още много положителни промени - както в областта на икономиката и инфраструктурата, така и в цялостния облик на общината и не на последно място създаване на по-добри условия за живот и нови работни места.