Събор Хайдушка среща
Събор Хайдушка среща / Дарик - Сливен, архив
За втори път в Сливен ще се проведе планински маратон „Хайдушки пътеки“. В него ще се включат едни от най-изявените бегачи по планинско бягане в България. Отделно от професионалистите, в проявата ще се включат и граждани, както и представители на институции.

Техният маршрут е различен от този на тренираните бегачи. Те ще   пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида, и обратно. Инициативата няма състезателен характер, важно е всеки да се раздвижи и включи в спортна проява. Записването за масовия старт е на място до 07:45 часа на 21 октомври, събота.

За най-малките до 12г години ще се проведе „Детски маратон“, съответно 300, 600 и 900 метра по главната улица на Сливен. Записването ще бъде на място до 10:30 часа, а стартът ще е в 11:00 часа.
 
За участниците, завършили масовия старт и детския маратон ще бъде проведена томбола с подаръци.

Харта на работодателя в подкрепа на каузата „Живот, здраве, планина”

Специално за работодателите е изработена харта на работодателя „Живот, здраве, планина“, в която са се включили някои от големите институции в Сливен,
сред които и Общината. Подписалите се работодатели се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона.

Участие ще вземат  представители на Областна администрация, Община Сливен, ВиК, Регионална дирекция на горите Сливен, Окръжна прокуратура Сливен, Сливенската митрополия, ОД на МВР и сливенски фирми. Адвокатска колегия-Сливен се готви усилено за маратона, като ще има представители, които ще бягат в тоги. Това съобщи адвокат Магдалена Данчева, инициатор в изготвянето и подписването на хартата. Тя изрази желание каузата „Живот, здраве, планина“ да  се превърне в традиционна проява за град Сливен.

Обездвижването взима повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на стотици хора. Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак.

Достатъчни са 30 минути умерена физическа активност на ден, за да се избегнат последствията от обездвижването.