Общинските съветници в Стралджа с декларация против възстановяване на складова база Стралджа – Мараш
Общинските съветници в Стралджа с декларация против възстановяване на складова база Стралджа – Мараш / община Стралджа

Общинските съветници в Стралджа излязоха с декларация против възстановяване на функционирането на производствено – складова база „Стралджа-Мараш”.

„Ние, общинските съветници, избрани да представляваме интересите на жителите на община Стралджа декларираме, че след голямата авария на 05 юни 2012г. отнела 3 човешки живота, ранила 8 работника, унищожила изцяло складовата база на предприятието / с изключение на един склад/, нанесла сериозни поражения на сгради в района на „Петолъчката”, хижа „Люляк”, земеделски земи, обществени и жилищни сгради на с.Лозенец и Стралджа, открити части от боеприпаси в много голям периметър, са сериозно основание да заявим пълно несъгласие за възстановяването й, за реализиране на дейности за съхранение и търговия с боеприпаси и взривни вещества, макар и в рамките на количество от 48 тона. Образуваното съдебно дело не е приключило, не е изяснена причината за възникналата авария, не са установени виновните”, се казва в текста на декларацията.

В приетия текст на заседание на Общинския съвет се посочва още, че независимо от заявените от оператора намерения за извършване единствено съхранение и търговия с боеприпаси и взривни вещества, и че в базата няма да се извършва утилизация, изграждането на 6 броя сдвоени складове и съхраняването до 48 тона тротилов еквивалент и разположението на обекта е отново сериозно основание за риск за здравето на населението в района, за обектите, разположени в него. Информацията за околната среда в района на предприятието е непълна, неточна – не са показани схемите на ползване на околните земи за производствени нужди и селско стопанство. Наличието на  водоизточниците за снабдяване с питейна вода на населението от Стралджа, Атолово и Воденичане, независимо, че не са определени като санитарно- охранителна зона по Закона за водите, не е аргумент за изключване опасността от замърсяване и опасност за населението. Картите за селищата, производствената и пътна инфраструктура са непълни и отстоянията се третират, меко казано, като разстояния в интерес на предприятието, за да докажат съответствие със ЗООС/ в съответствие със съдържанието на тротилов еквивалент на всеки отделен склад/.

Общинските съветници подкрепят изцяло становището на кмета на общината Митко Андонов. „Подкрепяме изцяло становището на Инициативния комитет с.Лозенец относно документацията с всички констатации в него.Настояваме след допуснатата голяма авария да не се разрешава възстановяване и функциониране на производствена и складова база „Стралджа-Мараш” за дейности, свързани с транспортиране, съхраняване и търговия с боеприпаси и взривни вещества в предвид месторазположението на базата, отчитане обществения интерес и голям риск от нанасяне на огромна вреда за населението в община Стралджа и страната като цяло, произтичащо от наличието на обекти като Компресорна станция и газопровод” се казва още в документа.

Прието е решение председателят на ОбС Стралджа Атанаска Кабакова  да изпрати декларацията, заедно със становищата на кмета Митко Андонов и на ИК Лозенец, до Председателя на НС, Председателите на парламентарните групи в НС, Министър-председателя, министрите  на МОСВ, МВР, МО, до областния управител Ямбол и до Директор на РИОСВ Ст.Загора.