Областната болница „Д-р Иван Селимински - Сливен - високотехнологична?
Областната болница „Д-р Иван Селимински - Сливен - високотехнологична? / Дарик Сливен

Областната болница „Д-р Иван Селимински" - Сливен е включена в списъка на лечебните заведения, които имат шанс да станат високотехнологични. Това потвърди днес заместник-директорът Розалина Спасова. Общият брой в списъка е 22, включени са областни и университетски здравни заведения. Идеята ще се реализира с пари от Европейския съюз по програма "Регионално развитие". Общият размер на средствата е 148 млн. лв. За кандидатстващите болници са предвидени 80 млн. лв. Те ще получат суми между 5 и 10 млн. лв. за ремонти и апаратура. Още 58 милиона лева от програмата са предназначени за уреди за лъчелечение.

Розалина Спасова изрази надежда, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински" ще успее да отговори на изискванията. За да стане това обаче, е нужна сериозна инвестиция в сградния фонд, енергийната ефективност, оборудване и повишаване квалификацията на персонала. Затова ръководството на болницата е насочило усилията си към изработването на проекти, които ще бъдат финансирани от Европейския съюз.

Министерството на здравеопазването за първи път получава проектна линия за финансиране от еврофондовете и предвижда да подпомогне всички болници с държавно участие при изработването на проектите.

В проекта на сливенската болница ще бъдат заложени строително-ремонтни дейности, преоборудване и закупуване на 6 нови линейки. Предвижда се изграждане на Спешен портал, на Отделение по хемодиализа, реконструкция и обновяване на сградата на Детското отделение, цялостно саниране на централния корпус на болницата, ремонт на участък от централната част, в която да се разположи Отделението по неврохирургия и основен ремонт на Отделението по образна диагностика.

Ще бъде включено закупуване на спирален скенер с опция „ангеографии", ядрено магнитен резонанс и евентуално на рентгенови апарати, които да заменят старите. Други приоритети в проекта ще бъдат извършването на основен ремонт на Очно отделение и неговото преместване на нова територия, основен ремонт на Отделението по ранна рехабилитация и обновяване на апаратурата му, както и основен ремонт на отделенията по акушер-гинекология и неонатология, обновяване и закупуване на животоспасяваща апаратура.

В една от сградите, които болницата не използва, ще бъде изграден Дневен център към Отделението за болни с психични заболявания. Заложена е и възможност за изграждане и оборудване на чисто нов перилен блок на болницата. „Вече сме започнали работа по предпроектната документация и осъществяваме контакти на различни нива, защото ще имаме нужда от консултативна помощ. Всичко останало е въпрос на решения и одобрение на проекта, за да постъпят средства в болницата, за да стане тя високотехнологична", допълни Розалина Спасова.