Без вода в Джинот заради 16 метра „лисича опашка
Без вода в Джинот заради 16 метра „лисича опашка / netinfo

Поредният сигнал за растението „лисича опашка", което изпива водата в стралджанско, този път дойде от село Джинот. Тончо Саллаков, началник на ВиК дружеството в Стралджа, заедно със своя екип, от сутринта работиха за издирване причината за намаления дебит на водата  от 2 л на 150 гр. проводимост, което е сигурен знак за присъствието на „лисича опашка". Единственият начин за откриване на растението, е изолиране на района и прекъсване на тръбопровода до мястото на затапването.

Екипът извади около 16 метра „лисича опашка", която е обхванала целия диаметър на тръбата, без да пропуска вода. В края дървесното образувание е придобило твърдост на брикет и не пропуска и капка вода, докато в другия край растежът продължава. Водолюбивото растение „блатия", или „лисича опашка" пуска коренова система по тръбата и изхранвайки се с вода, нараства, вплътнява се и придобива здравината на въже. Ако не бъде прекъснато, може да достигне рекордни размери и да спре водата на цели райони. Според Иван Георгиев, шеф на ВиК - Ямбол, изненади като тази тепърва предстоят. Спасението е  подмяната на тръбите с полиетиленови или PVC тръби, които няма да пропускат толкова лесно. В общината такива тръби има само между Стралджа и Воденичане и Чарда-Могила.

„Лисича опашка" през годините в стралджанско е откривана по водопроводите в селата Маленово, Поляна, Тамарино, Джинот и на други места.