37 съдебни заседатели в Окръжен съд Сливен положиха клетва
37 съдебни заседатели в Окръжен съд Сливен положиха клетва / Дарик Сливен

37 съдебни заседатели положиха днес клетва пред общото събрание на съдиите от Сливенски окръжен съд. Двама от първоначално избраните 40 са се отказали, тъй като ще бъдат в чужбина, а шестима са от предишния мандат, съобщи зам.-председателят на съда Мартин Данчев. Една жена закъсня за полагането на клетвата, видя репортер на Дарик.

Съдебните заседатели участват в съдебните състави по дела за тежки престъпления, които съдът разглежда като първа инстанция При дела, при които е предвидено от закона наказание над 5 години лишаване от свобода, съдебният състав е от 1 съдия и двама заседатели, а за случаи с предвидено наказание повече от 15 години - от двама съдии и трима съдебни заседатели. Мандатът на заседателите е 5 години. Те са предложени от комисия в Общинския съвет на базата на определена от съда бройка и са одобрени от по-горната съдебна инстанция - в случая Апелативен съд Бургас.

Съдебните заседатели, които участват в 85 % от делата в Окръжния съд, имат равни права със съдиите. Те са длъжни да пазят тайната на съвещанието на съдебния състав защото, ако я разгласят, това може да стане причина за отмяна на присъдата, каза съдия Данчев.

Той посочи, че доколкото му е известно, в някои от съединените щати дори няма съдебни заседатели, а другаде са различен брой, но във всички случаи са повече от българските. Те не са част от съдебния състав, а само определят дали обвиняемият е виновен или не, като при това трябва да стигнат до съгласие, докато у нас някой от състава може да бъде на особено мнение. Когато съдията е на различно мнение от съдебните заседатели се гласува и решава мнозинството от състава.

Формалните изисквания към съдебните заседатели са да бъдат дееспособни, да са навършили 21 години и да не са по-възрастни от 70 години, да се ползват с добро име в обществото и да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. Най-малко 10 % от заседателите трябва да имат педагогическа квалификация. Те получават възнаграждение от около 5 лева на час или 1/22 от основната съдийска заплата на ден, като се отчита продължителността на съдебното заседание, информира съдия Данчев.