Връщат в университета лекциите по „Гражданска защита”
Връщат в университета лекциите по „Гражданска защита” / netinfo
Преговаряме с няколко университета да въведат обучение по „Гражданска защита” – съобщи в Разград вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя представи пред местните медии двугодишния отчет на ведомството и приоритетите пред институцията.

С факта, че е избрана като депутат от Разградски регион мотивира Емел Етем представянето на отчета си не в столицата, а в Разград. Успешно се справихме през двете години на съществуване на министерството – бе основният извод на вицепремиера. Като единствен недостатък тя отчете по-слабо развитата международна дейност. Взаимодействие със страните от ЕС, НАТО и Руската федерация е сред приоритетите пред Министерството за следващите 2 години. Както и създаване на оперативно комуникационни информационни центрове по региони и модернизация на националните системи за ранно предупреждение, сирените от 2 юни ще бъдат заменени от съвременни оповестителни средства, за всяко бедствие ще има различен сигнал, също и гласови указания.

Обучени как да действат при бедствие са 160 000 деца и възрастни, обмисляме въвеждане на часове по „Гражданска защита” и в университетите – каза Етем. Водят се разговори с няколко ректори, учебните програми ще са готови за следващата учебна година, ще преподават експерти от МДПБА или подготвени преподаватели от висшите учебни заведения – обясни Етем, припомняйки, че това обучение е било част от висшето образование до 90-те години на миналия век.

Преди да представи отчета и приоритетите на ведомството, Етем връчи грамоти на представители на 19 институции, участвали в аварийно-възстановителните дейности след наводнението в Цар Калоян и 22 фирми, предоставили техника за разчистването на последиците от бедствието. Показахме, че държавата е на мястото си – категорична бе Етем.