В Търговище дискутираха трудностите пред приемната грижа
В Търговище дискутираха трудностите пред приемната грижа / Борислав Курдов

Предстои разработването и въвеждането на единен финансов стандарт за приемната грижа, който да определи колко струва на държавата настаняването на дете в приемно семейство, заяви по време на дискусията на тема „Приемната грижа, децата с увреждания и процесът на деинституционализация" в Търговище Милен Гечовски, ръководител на проекта „И аз имам семейство" към Агенцията за социално подпомагане. Предстоят срещи на работните групи, които да разпишат новите правила. Така  общините и социалните служби ще имат възможност по единни критерии да търсят, обучават и подкрепят приемни родители.

Домакин и организатор на кръглата маса беше Областният информационен център - Търговище, който отвори дискусията с презентация за възможностите за новия програмен период в социалната сфера.

Работната среща премина в духа на добрия тон и активното участие на всички присъстващи, които имаха възможност да получат отговори на някой въпроси, да споделят своите притеснения. А те са свързани с трудови неуредици, касаещи назначаването на приемните родители на граждански договори, високата възрастова граница на някой кандидат-приемни родители, спестяване на информация за здравния статус на децата и др.

Търговище беше посочен като успешен модел за извеждане на децата и младежите от социалните домове и отглеждането на много деца с увреждания в приемни семейства. В момента в област Търговище има 122 приемни семейства, като 22 са реализирани по проект „ И аз имам семейство". В рамките на този проект в общините Търговище и Попово са сформирани Екипи по приемна грижа. А по ОП "Развитие на човешките ресурси" се изграждат Центрове за настаняване от семеен тип.