/ dariknews.bg
Проблемът с мотивацията на тийнейджърите се корени в проблемите на младите с поведението, наркотиците и отклоненията от нормите. Юношите се чувстват обезверени и уплашени и затова посягат към дрогата и алкохола, казва психологът Кристина Кръстева.

Мотивацията в юношеството е мощна като процес. В историята на човечеството юношите са били възприемани в обществото като възрастни хора. Те са включвани в дейността на възрастните и така младежите са могли да ползват модели на поведение.

Само че днес нашите юноши живеят изолирани - в собственото си общество и култура. Принципът и социалният урок на културата е следният - при съмнение, копираш поведението на връстниците и този, който е от твоя пол, обяснява специалистът.

Кристина Кръстева
dariknews.bg

Това е масово и децата го правят, защото са изолирани от възрастните. Родителите масово ходят на работа и нямат два почивни дни. Нямат общуване помежду си и с децата си, казва Кристина Кръстева. Тя посочва, че според нейните наблюдения в свободното си време всеки член на семейството се занимава със свои неща, но няма взаимство или процес, в който да участват всички заедно - родители и деца. 

Това капсулира тийнейджъра в собствената му култура и собствения му проблем, който е много силен, казва тя.

Това са деца на прага на живота. От една страна родителите ги притискат - вече си голям, а от друга ние като общество не им позволяваме да бъдат реализирани между нас. И те изпадат в един житейски вакуум. Това ги обезверява и ги плаши. И това е причината, до голяма степен, да посягат към алкохол или психоактивни вещества. Това успива младия човек да не се тревожи, обяснява Кристина Кръстева.

Според нея вниманието на юношите трябва да бъде ангажирано, но вътре в семейството.  

Училището е направило достатъчно - навсякъде има извънкласни дейности. Всичко това е направено, за да бъде въведен ученикът в някакъв процес.

Голямото скъсване става в семейството. Има поколение, което сме изпуснали, но може да се завърнем към ценностите на най-малката общност за живеене, каквото е семейството. Йерархията, която казармата въвежда, трябва да го прави семейството. Там се налагат и законите, обяснява психологът. 

Кристина Кръстева
dariknews.bg

Проблемът е в нас - как подхождаме като родител, дава ли се и каква роля се дава на детето. Там са пробойните - да бъде обвързано детето със семейството и да разбира то, че е обвързано с това семейство, казва Кристина Кръстева.

Специалистът посочва, че има абдикирали родители, които се страхуват да поставят искания към децата си и когато се потърси съдействие от тях, те казват - не можем, вдигнали сме ръце.

Обществените структури - като училище, може само да поддържа това, но не и да го изгражда тепърва, категорична е Кръстева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари