2010 г. ще е нулева за добив на лечебни билки в Шуменско
2010 г. ще е нулева за добив на лечебни билки в Шуменско / снимка: bg.wikipedia.org

Нулева квота от лечебни растения под специален режим на опазване, добити от естествени находища, определи Министерството на околната среда и водите за територия контролираната от Регионалната инспекция по околна среда и води-Шумен. Това съобщиха за Дарик от екоинспекцията.

Решението за нулева година за добив на билки от лечебни растения под специален режим на ползване цели предоставяне на възможност за естествено възстановяване и възобновяване на съществено намаления ресурс. От особено значение е защитата на растителния вид Червен божур, както и обстоятелството, че представителството на останалите видове лечебни растения под специален режим на ползване за добив на билки не е достатъчно за реализирането на такъв.

Друг мотив са констатациите от контролните проверки на складовите бази и пунктовете за билки, доказващи, че не се реализират заявените и определени видове и количества билки. Фактите се потвърждават и документално по справките-отчети за дейността, представени в екоинспекцията в края на отчетните периоди.

Ежегодно, със Заповед на министъра на околната среда и водите, се определя максимално допустимото  количество билки по райони, контролирани от Регионалните инспекции по околна среда и води. Режимът обхваща забрана за събиране на билки в националните паркове, както и в естествените им находища извън количествата и районите, определени в приложението към заповедта. Забранено е разпределението на билки от видовете лечебни растения и в билкозаготвителните пунктове, които не отговарят на изискванията, посочени в Наредбата за лечебните растения. Ограниченията и забраните не се отнасят за количествата билки, събирани за лични нужди. 

Под специален режим на опазване и  ползване се поставят отделни видове диворастящи лечебни растения, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване, или има опасност от появата на такава тенденция. Това е част от разработваните и прилагани  мерки за възстановяване на популациите и на техните местообитания.