Сватбената рокля на княгиня Калина на изложба в Русе
Сватбената рокля на княгиня Калина на изложба в Русе / netinfo
Сватбената рокля на княгиня Калина и писалката на Меглена Кунева, с която подписва договорът за присъединяване на България към ЕС са част от експонатите в изложбата “Жената в обществото”. Тя ще бъде открита днес от 11.00 в Къщата на Калиопа по повод Гергьовден и празникът на Русе.

Експозицията използва антропологически подход за представяне на промените, настъпили в живота на жените у нас през последното столетие. Изложбата включва теми като господарки и слугини, абитуриентски балове на благородни девици и бъдещи ударнички и многомашиннички. Представени са персонажи, обвързани с Русе – Станка Николица Спасо Еленина – първата българска поетеса; Димитрана Иванова - първата българка, която става лидер на организирано женско движение в продължение на почти 20 години.

Отделни експонати разказват истории – както за конкретни жени, така и за града. Такива са шапките на Роза Блаущайн и нейната фирма „Чикаго“, която се появява след завръщането на Соломон Блаущайн от Чикагското изложение. С парите от продадени пощенски марки на изложението, той построява първата сграда с асансьор у нас, инвестира и в работилницата за шапки на жена си. Друга градска история е свързана с роклята тип Шантеклер, ушита през 1910 г. Тя отваря темата за изключително популярна модна тенденция в началото на ХХ век, белязала и българския политически живот с необикновената случка – окървавената сватба на Саафет и Йордан в Русе.

Изцяло белязан от присъствието на жени е преходът от социализъм към демокрация, когато жените бяха първите, които поискаха чист въздух за Русе.