На 1 януари е Васильовден
На 1 януари е Васильовден / Sofia Photo Agency

Още първият ден от Новата година започва с имен ден. Празнуват Васил, Василка, Веселин, Веселина. Според народния обичай вечерта срещу първи януари се събират момите на мегдана на хоро. Най-личната мома се избира да бъде Васила. Докато се свирят хора, пеят се песни и се разлива вино, Васила носи менче пълно с вода, в което всяка мома донася и оставя своята китка.

Китката е направена обикновено от чемшир, дрянови клонки, овързани с червен конец. Като отличителен знак се слагат пендари, пръстени, мъниста. След празничното хоро всички се прибират по домовете, а менчето с китките оставят на вън да пренощува под звездите. Ако водата в менчето замръзне, годината ще бъде плодовита и хората и добитъка ще бъдат здрави.

На Васильовден се прави втора Бъдни вечер, но блажна. Характерно ястие за този празник е пачата от свинската глава, а в някои части на България и варен петел, като се съблюдава да е непременно червен. В съвременността е повод да се отиде на имен ден, да се почетат именниците и да се продължи празника от миналата година. Надеждата за по-добър живот отново е налице, желанието за здраве, богатство и щастие. Всички искат първият ден на Новата година да е хубав и весел, че така да им върви и през цялата година.

Справката в отдел „Гражданско състояние” показва, че в Община Русе живеят 688 мъже с името Васил, Василка се наричат 238 дами, Веселин – 582 русенци, Веселина се казват 300 жени, а  името Весела носят 142 дами.
Весели празници на всички именници!