Изследват прилепите с ултразвук, 20 доброволци участват в проекта
Изследват прилепите с ултразвук, 20 доброволци участват в проекта / Дарик радио-Русе
20 доброволци от цялата страна ще се включат в проект за изследване на прилепното разнообразие. Началото ще бъде поставено през следващите дни в района на село Табачка. Специалистът от Тръста за защита на прилепите във Великобритания Колин Като и Кейт Джонс от Лондонското зооложко дружество ще обучават българските природозащитници да използват ултразвукови детектори и специални методи за събиране на данни за прилепите. Партньори от българска страна са организация “Зелени Балкани”, дирекция на Природен парк “Русенски Лом” и Института по зоология към БАН.

Работата на доброволците в България ще продължи от май до септември. Идеята обаче е тя да не приключи с края на проекта, а да продължи и занапред. Във Великобритания например има широка мрежа от доброволци, които поставят ултразвуковите детектори на колите си и пътувайки правят изследвания. Този метод ще се приложи и тук.

Оказва се, че България е една от страните с най-голямо разнообразие на прилепи. От общо 36 вида в страната ни се срещат 33. В природен парк «Русенски Лом» те са 19.

След като преди година проектът за мониторинг на прилепното разнообразие стартира в Румъния, България е втората страна в Източна Европа, където ще се осъществява тази програма. Британските гости споделиха, че следващите страни където ще се реализара са Монголия и Мадагаскар.