/ Областна администрация
Разсъждаваме върху това дали да има санкции за недобросъвестни туристи и граждани, които престъпват забрани и ходят в планината неразумно, а това налага тяхното спасяване. Това заяви в Русе директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"главен комисар Николай Николов, във връзка с последната спасителна акция в района на Бузлуджа.

Според комисар Николов, трябва и политическо решение по темата, за да се прецени дали да се въведат застраховки, от които службите да получават компенсации, или пък да продължи сегашния модел, при който плащаме всички. Последната акция в района на Бузлуджа е струвала 5000 лв.

Миналата година общият брой на спасителните операции е 14 500, служителите са реагирали и на 36 000 пожара. Няма статистика обаче колко са случаите на акции спрямо недобросъвестни туристи. Николай Николов съобщи още, че се работи и по подобряване на техниката за издирване и спасяване, като по проект ще бъдат закупени термовизионни камери, които от въздуха да засичат най-малките съобщения на GSM или топлини.

До момента в Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението са инвестирани приблизително 350 млн. лв. по европейски проекти, предимно за нова техника.

На разположение вече са над 1100 автомобила, обновява се и сградния фонд. По един от проектите, който ще се реализира съвместно с окръг Гюргево, тази година ще бъде ремонтирана и сградата на Пожарната в Русе. Комисар Николов успокои колегите си в страната, че няма да има съкращения на служители в направление „Пожарна безопасност и защита на населението“, дори ще има конкурс за нови 250 пожарникари.
 

комисар Николай Николов
БГНЕС/ЕМИЛ ДИМИТРОВ


Решено е, че в по-малките населени места оперативното дежурство ще се поддържа от двама души, а при произшествия бързо ще се съсредоточават сили и средства. За добрата работа биха помогнали много и доброволците и в тази връзка Николай Николов коментира закона за доброволчеството.

Според него и колегите му, трябва да се доразвият доброволческите отряди на пожарната. В момента в България има почти 3000 доброволци, организирани в 231 общини. Остават още 21-22 общини с население под 5000 души, в които се работи по създаването на доброволчески формирования. „Няма как нашата дирекция да покрие страната на 100%, и по-богатите държави не могат да си позволят и да постигнат такова нещо.

Затова работим активно и изграждаме 6 национални учебни центъра в страната, където подготовката да започва още от детска възраст и където да има и повишаващо обучение.“, каза още директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението