Два дни песни и танци в Лесопарка
Два дни песни и танци в Лесопарка / Дарик Русе

И тази година Николово ще бъде домакин на традиционния народен събор и Ден на отдиха на Русе. Той ще се проведе през уикенда в Лесопарк “Липник”. Организатори са кметството в с.Николово и читалище” Пробуда -1901 г.”. Те канят жителите на общината и региона да посетят парка,който е любимо място за отдих на русенци от години.Мястото е благословено, твърдят организаторите, богато с много водни извори и безспорно най –забележителното място е Аязмото –изворът с лековита вода,който според легендата се появил неочаквано и по чуден начин. Лековита и близка по състав с хисарската вода е тази на извора с „Черното момиче”,която беше под угрозата да пресъхне.Преди седмица точно в навечерието на празника чешмата беше ремонтирана благодарение на кметството и работещите по програма „Развитие” на Общината.

Програмата на празника ще стартира в 18 часа в събота с Втори Национален фолклорен събор на любителските клубове за народни танци.Участие са потвърдили 16 клуба от цялата страна. Всеки един от тях ще представи по избор по три автентични фолклорни хора от различни етнографски области на България. Вторият етап включва надиграване на ръченица по двойки, като в надпреварата могат да се включат и участници от публиката. Накрая всички участници ще заучат от старите жители на с.Николово местно хоро. След полунощ всички гости на празника ги очаква дискотека под звездите,с оркестър на живо.

В неделя  празникът ще започне с тържествен водосвет на Аязмото от 12.00 ч. Програмата ще продължи с концерт на известния русенски оркестър ''Хоро'' с ръководител Васил Първанов. От 14.30 до 16 ч. за децата ще има открито спортно-развлекателно шоу, анимации за деца и публиката,след което от 16 ч. за всички ще пее Райко Кирилов.