/ Русенски университет
Празник, посветен на 60-годишнината на единствения университетски вестник, който не е променил своето име и се е издавал без прекъсване, събра в Русенския университет настоящи и бивши членове на редколегията. Екипът на „Студентска искра“, воден от главния редактор Анелия Манукова, посрещна гостите и припомни емоционални моменти от историята на изданието.

Гости на тържеството бяха ректори на Русенския университет, членове на академичното ръководство, преподаватели, студенти, бивши членове на редколегията на Студентска искра. В словото си главният редактор на вестника – доц. Анелия Манукова отчете приноса на всеки от ректорите за развитието на вестника, на редакционните екипи и сподели предизвикателствата, които са имали в годините.

Ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева отличи с Кристален знак екипа на вестника, а грамота за съхраняване на историята на висшето училище получи доц. Манукова. Чл.-кор. проф. Христо Белоев отправи поздравление като председател на Общинския съвет в Русе и разказа свои студентски спомени с Искрата.

Той връчи поздравителен адрес от името на кмета на Общината, а пожелания към екипа бяха получени от Областна администрация- Русе, Съюза на българските журналисти, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, вестник „Бряг“. Екипът на академичното издание отличи с плакети ректорите, подкрепяли в. „Студентска искра“ през годините - Атанас Митков, Митьо Кънев, Марко Тодоров, Христо Белоев, Велизара Пенчева. Отличия бяха връчени и на главните редактори, ръководили вестника в неговата 60-годишна история.

След официалната част участниците разгледаха изложбата „Пламъкът, наречен „Студентска искра“. 60 години приемственост“, показваща моменти от историята на изданието. Там бяха наградени и победителите в конкурсите за литературна творба и художествено-творческа творба, тематично насочени към годишнината на вестника. „Пламъкът, наречен „Студентска искра“. 60 години приемственост“. Достолепната 60 годишнина на вестник „Студентска искра“ се посвещава на всички творящи редактори, репортери и сътрудници оставили своя следа в историята на вестника и в историята на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

На 5 февруари преди 60 години се появява първият брой на вестника, с първи главен редактор Иван Неделчев и екип Кирил Момчилов и Йордан Панайов. „Студентска искра“ е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и се е издавал без прекъсване. За своите 60 години е издал 398 регулярни броя (по номерация), много извънредни броеве – „Бригадирска искра“, „Бригадирски зов“, „Бригадирско лято“, както и художествените прегледи и фестивали – „Фестивал’73“.

Отпечатани са като книжки „Икар“ и „Весела искра“. Излизат „8 часа“ – своеобразно първоаприлско намигване, и „Русенски университет“ – брой, свързан с решението на 37. народно събрание за преобразуването на Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ в университет, като поредни броеве.

В по-новото време от историята на вестника се разширяват рубриките, обръща се специално внимание на художествено-творческите студентски клубове, професионалните клубове, научните и спортните постижения и успехи. От страниците на вестника винаги се усеща пулсът на Русенския университет, на неговата академична общност.

Редакционният екип на вестник „Студентска искра“ изказва благодарност на всички главни редактори през годините: Иван Неделчев, Бъна Петрова, Донка Грънчарова, Живодар Душков – с най-дълъг стаж на редакторския пост – почти четвърт век, както и на тези редактори, които вече не са сред нас – Димитър Янчев, Мария Василева, Петър Партинов, Владимир Етърски, Ана Чернева, Сабетай Леви. Благодари на всички редакционни екипи за техния всеотдаен труд и ентусиазъм да създадат летопис на русенската Алма матер.

Благодарим на всички ректори и академични ръководства през тези 60 години за подкрепата, вестник "Студентска искра" да може да ритмува историята на университета от страниците си, да бъде днес медийно лице на Русенския университет и да радва своите читатели.

На 5 февруари винаги си припомняме, че всяка една биография, всяко едно битие има минало, настояще и бъдеще: минало – с неговата памет и завет, настояще – с неговите мечти и реални задачи, и бъдеще – с неговите възможности, въпроси и послания. Честит празник! Доц. Анелия Манукова, Главен редактор на вестник „Студентска искра“