С разпит на втори защитен свидетел продължава делото за радикален ислям в Пазарджик
С разпит на втори защитен свидетел продължава делото за радикален ислям в Пазарджик / Дарик архив
Тройна експертиза, изготвена от специалисти от Националния институт по криминалистика към МВР, ще бъде представена по делото срещу 14-тимата обвинени в проповядване на радикален ислям. Поредното заседание е днес от 9.30 часа, съобщават от Окръжния съд в Пазарджик.

Въпреки започналата от 15 юли съдебна ваканция, процесът продължава, по преценка на съдията-докладчик Кристина Пунтева. Мотивът за това вероятно е тежестта на казуса. Процесът започна в самото начало на 2016 година и все още никой не може да прогнозира кога ще приключи.

Един от подсъдимите - Стефан Фанков Димитров, се очаква днес отново да се яви в залата сам, без да го води съдебна охрана. Той е излежал едногодишното си ефективно наказание, наложено от съда в Асеновград за участие в побой над деца спортисти на Гребната база в Пловдив. Димитров е освободен на 14 юни.

В предишното заседание от процеса вещи лица взривиха пореден скандал със становището си, че в проповеди на ромския имам Ахмед Муса, сочен за лидер на групата, както и в книгата "Вероотстъпване", има дискриминационни елементи спрямо друговерците. Както и призиви към мюсюлманите да избягват контакти с християни и евреи. Адвокати на подсъдимите поискаха отвод на двамата експерти и ги обвиниха в пристрастие. Искането обаче бе отхвърлено.