образование
образование / ThinkStock/Getty Images
Повече от 200 участници в цялата страна ще се включат в Майсторски клас „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии”, организиран от Световен образователен форум България в партньорство с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и общината. Очаква се форумът да бъде открит от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

В три модула ще бъдат разгледани различни аспекти на качественото образование и преподаване, ще се споделят добри практики от утвърдени иновативни училища. Началото на майсторския клас ще бъде поставено от Тон Дюиф - президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищните директори. Той ще говори как да развиваме уменията на 21 век в класната стая, като в дискусията по този модул ще се включат зам.-кметът по образование в Община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РУО-София Ваня Кастрева и Елеонора Лилова – директор на 2 СУ София.

В рамките на презентацията си в първия панел Стефан Стоянов ще представи основните политики в работата на Община Пловдив през изминалите шест години – дигитализация на учебния процес, техническа помощ на учебния процес, иновативни училища. „Тези три програми интегрирано работят за подобряване на образованието и осъвременяване на образователната система с преквалификация на учителите, със специализирано оборудване на кабинетите и с интегрирането на софтуера G suite for Education или Microsoft Office 365 for Education. Ще представим и програмата ни за въвеждането на Монтесори педагогиката в предучилищното образование вече в шест детски градини в града – един много успешен проект, по който работи Община Пловдив“, обясни заместник-кметът.

Президентът на Световен образователен форум България и директор на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова ще направи презентация защо са важни иновациите в образованието и как да ги инициираме. Панелисти по темата са директорът на 51 СУ в София Асен Александров, който е и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, Озден Мурадова от Община Пловдив и Ивайло Старибратов - директор на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов".

"Как чрез технологиите училищният лидерски екип да постигне резултати, които променят положително живота на децата" е темата на третия модул от майсторския клас, по който лектор ще бъде директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към ПУ проф. Галин Цоков. Панелисти са Александър Ангелов от Център за творческо обучение, Антон Бъчваров от "Уча.се" и пловдивският преподавател Тихомир Алексиев.