Стефан Данаилов: Вярата и любовта родиха „Сцена на кръстопът”
Стефан Данаилов: Вярата и любовта родиха „Сцена на кръстопът” / Драматичен театър Пловдив

"Днес е свят празник - Вяра, Надежда и Любов, а театърът е всичко това. "Сцена на кръстопът" е 20 години любов. Тогава вярата ме поведе да организирам фестивала", сподели с журналисти Стефан Данаилов.

Той разкри, че в началото форумът не е мислен като трайно събитие. “Беше време, в което бесовете бяха на улицата, а актьорите на сцената бяха повече от зрителите. Със Сотир Майноловски си говорехме, че трябва да направим нещо, да върнем публиката в залите. Днес не е така, театърът се е изправил на крака”, върна се назад Ламбо. Той призна, че "Сцена на кръстопът" се е родила под тепетата неслучайно, а в резултат на емоционалната връзка на Данаилов с града под тепетата, където големият български актьор прави първите си стъпки в театъра.

“Постепенно публиката свикна с фестивала. Като се замисля - ние бяхме тези, които дадоха началото на Есенния културен сезон. Това е моя идея, но не се сърдя, че общината я реализира”, върна се назад арт директорът на "Сцената". Той разкри, че се чувства щастлив, защото за тези 20 години и професионалната гилдия е заобичала фестивала. Мастера призна, че като човек на изкуството не обича рутината и знае как да преформатира "Сцената", но за това са необходими много средства и алтернативни пространства за изкуство.

"Може би следващият, който поеме щафетата на фестивала, ще го направи. Днес на сцената в театъра ще видите точно едно такова символично предаване на щафета между класа ми, който се дипломира, и младите хора, които започват тепърва да се учат. Елате да видите "Ателие" по Булгаков. Аз ще ги гледам от преподавателския си стол", разкри Стефан Данаилов.

Стефан Данаилов Вярата и любовта родиха Сцена на кръстопът
netinfo
Той коментира проблемите българския театър и ги сравни с тези в обществото ни. "Продукцията не винаги е на много високо ниво по финансови причини, но в афиша на всеки наш театър има и чудесни представления".

"Колегите работят, защото ние - артистите, сме нужни на публиката. За два часа хората в салона се пренасят в друг свят.  Културата е важна и държавата трябва да го разбере. А култура се прави с пари", каза Данаилов. Веднага след срещата си с журналистите актьорът влезе в голямата зала за репетиция със студентите си. Те показаха любовта си към него и го оградиха и заразказваха какво са свършили, докато са го чакала.

От екипа на проф. Данаилов съобщиха, че „Сцена на кръстопът” тази година се радва на небивал интерес. Салоните са пълни, има огромен интерес и към съпътстващите събития – изложби, литературни срещи, концерти и улични спектакли.