/ DarikNews
"От 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава". Това заяви в Пловдив лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти. “Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов“, посочи той.

Петков призна, че е смутен от думите на държавния глава пред медиите, който изразява съмнение и настоява оттук нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на „Турски поток“ през България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция - България и България - Сърбия. Според председателя на АБВ през 2017 година България е транзитирала 17,2 милиарда куб.м. газ, през 2018 г. – 14,3 милиарда куб.м, а на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м. По думите му забавянето на „Турски поток“ е съзнателно от страна на премиера Борисов.

Путин: България съзнателно протака реализацията на „Турски поток“ (ВИДЕО)

„Ние имаме ясно поети ангажименти. Миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 на Open Season, която беше обявена за успешна през януари на следващата. Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“.

Петков подчерта, че България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.

По повод новината, дошла след визитата на премиера Борисов в САЩ – за изграждането на координационен център на НАТО край Варна – Румен Петков беше категоричен, че няма институционална яснота по детайлите на начинанието, но пък подробностите излизат на светло постепенно.

Теменужка Петкова: Риск за „Турски поток“ няма, работим непрекъснато


„От срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък става ясно, че България е активната страна, която е настоявала да има такъв координиращ център. Нещо повече – обявили сме, че ще си купим две подводници. За един координиращ център, който трябваше да има няколко компютъра и 5 – 6 служители“, коментира Петков. И добави, че ако сега купим въпросните съоръжения, за които не се знае какви функции ще имат в този координационен център, то това би означавало съсипване на туризма в България и превръщането ѝ в мишена, в притегателен център срещу НАТО.

Румен Петков обясни, че министърът на отбраната също се е изказал, че този център ще бъде полезен на гранична полиция, без дори да знае, че през 2007 година ЕК е финансирала изграждането на център на Гранична полиция в Бургас, който е най-добрият център на Европа. "Няма лодка или пакет, който да не е засечен и голяма част от наркотиците са засечени и идентифицирани именно там. В този център в Бургас ¾ от служителите са български офицери, а самият център има аналитични и координиращи функции", подчерта Петков. 

Той засегна и друга новина, която идва от Военното министерство, че България си купува два кораба от Холандия за засилване на морския ни флот, всеки по 2 млн. лева без ДДС, като единият ще е за резервни части. По думите му транспортирането им, тъй като не могат да плават, ще струва 3 млн. лв.