/ Община Пловдив
На официална церемония в Пловдив за четвърти път бяха раздени наградите за постижения в иновациите, високите технологии и аутсорсинга на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
 
ТЕХСИС 2019 дава шанс на 300 учени за световна изява

Технологичните Оскари бяха кулминацията в първия регионален форум за Югоизточна Европа на компании от технологичния сектор и сектора на изнесените бизнес услуги с висока добавена стойност - SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT.
 
В него участие взеха над 300 лидери от технологичния сектор, над 30 международни лектори и представители на централната и местната администрация, за да обсъдят бъдещето на индустрията и определят устойчивите бизнес модели в региона на Югоизточна Европа.
 
Наградата за Стартъп на годината спечели финландска компания. Тя създаде първия си глобален център за бизнес услуги в Централна и Източна Европа (CBS) в София. Призът бе връчен от кмета на Пловдив Иван Тотев, който от своя страна получи специалната награда за успешното развитието на цялата екосистема в областта на иновациите, технологиите и аутсорсинга.
 
„Пловдив е град, който от години целенасочено и последователно подкрепя развитието на този сектор. Дългогодишното ни партньорство с Българска аутсорсинг асоциация и БАСКОМ ни мотивира да превърнем Пловдив в бизнес ориентиран град с фокус върху образованието и подобряването на средата на живот. Усилията ни са в посока спиране на процеса на изтичане на младите хора от града, което не може да се случи без наличието на съответните работни места, които точно това партньорство прави факт.“, коментира Иван Тотев.
 
„Работим в близко партньорство с университети, училища, компании и местна власт и по този начин създадохме екосистема, която расте с динамични темпове“, каза Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация.

Пловдив се превръща в столица на технологичната и аутсорсинг индустрия в Югоизточна Европа

„Мисленето ни вече е глобално и ние гледаме на конкурентната среда като Югоизточна Европа срещу останалия свят, а не просто на България срещу останалия свят. Нашият регион става все по-силен по отношение на развитието на икономика на знанието и иновациите и това се дължи именно на градове като София и Пловдив.“.
 
„Бъдещето е в привличането на индустриални производства, но важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието. България е не само лидер и основен хъб в региона, но и е в помощ на другите държави да изграждат платформи за растеж.“, добави  Георги Брашнаров, член на УС на БАСКОМ при награждаването.
 
На събитието в Пловдив бяха връчени 16 технологични Оскари за иновации, високи технологии и аутсорсинг.