НиКой! НиКой! НиКой не е записвал кмета!?
НиКой! НиКой! НиКой не е записвал кмета!? / снимка: Дарик радио Пловдив

Пет месеца бяха необходими на разследващите от икономическа полиция, за да докажат, че  кметът на Пловдив Иван Тотев не е извършил длъжностно престъпление, като съобщава пред съпартийците си, че в Общинския съвет се предлагат умишлено и се гласуват незаконосъобразни решения. От постановлението на Окръжна прокуратура обаче, което бе получено в редакцията на Дарик радио и в Община Пловдив (едва вчера) е ясно, че и никой от общинската администрация не е бил замесен в подготвяне и предлагането на незаконосъобразни решения.

Става ясно и още нещо -  НиКой не е записвал лидерът си Иван Тотев на партийното събрание. Това е сигурно, въпреки че постановлението на Районна прокуратура, във връзка с това Кой е направил аудиозаписите, трябва да стане официално ясно всеки момент.

В хода на разследването прокуратурата е преценила, че не е необходимо и да се назначава експертиза за автентичността на завуковите файлове. Официалното обяснението за това е, че “субективните коментари, отнасящи се до нечия самооценка за поведението му, не са определящи за наличието на престъпен акт”. При това положение няма как да се докаже и, че записите ( 8 на брой)  не са монтирани, каквито показания е дал пред Икономическа полиция кметът Иван Тотев. По думите му пред разследващите “е извършен монтаж на някакви думи, които никога не е бил произнасял”, но после уточнява “че не си спомня къде е изричал конкретните думи и части от тях” (явно кметът иска да внуши, че са монтирани части от срички, за да се получи пълният вариант на разследваните записи ).

В същото време проверяващите органи, които са прослушали звуковите файлове, са “идентифицирали коментар с мъжки глас, отнасящ се до лице с име Каймаканов”, с който се пояснява, че се подготвя още едно “супернезаконно” решение и се прави нарочно така, “за да може да бъде върнато”.  Явно полицаите действително са изпитали трудност да разпознаят мъжкия глас на записа...?! Но и са забравили “за протокола” да попитат кмета, защото той си призна още на третия ден след скандала, че е неговият глас на записите.

В случая по-важното е, че естеството на записания разговор, според прокуратурата, поставя единствено “въпроси за нивото на политическата култура и фразеология, за степента на политическо противопоставяне в страната и евентуално за механизма на мобилизиране и стимулиране на партийни активи за определени цели”. Тук магистратите визират онази част от изказването на Иван Тотев, където той обяснява как се мобилизират партийните структури, за да се напълнят автобусите, които организирано се изсипват на протестите пред Народното събрание. Това обаче също не е наказуемо в България, затова и не влиза в работата на разследващите. Ето защо пловдивската прокуратура е категорична - отговори на въпроса морално ли е или не поведението на политическите сили, и в конкретния случай на лицето Иван Тотев, може да даде само гражданското общество!

Освен това се оказа, че всички присъствали на партийното събрание “или са отрекли  да са били дискутирани теми, свързани с решения на общинския съвет в Пловдив, или са “заявили липсата на спомени да са били извършвани такива разисквания”. При това положение би трябвало да отпадне и хипотезата, че в качеството си на лидер на ГЕРБ в Пловдив кметът Иван Тотев е искал малко да се изфука пред съпартийците си, да им даде увереност, че е “намерил цаката на врага” като пуска в местния парламент “брутално незаконни решения”.

Заместник-кметовете Димитър Кацарски и  Розалин Петков, както и неколцина директори на дирекции, секретарят на Община Пловдив и финансистът Наталия Делчева, на които също са снети обяснения, очаквано нямат “сведения за нечие неправомерно въздействие в хода на работата им”. Трябва все пак да се отбележи, че прокурорите са разследвали две конкретни решения на общинския съвет, за които са допуснали, че е възможно да има нарушения на закона, но такива категорично също не са били установени. Става въпрос за 30млн. заем от ЕБВР и 3млн. заем от фонд “ФЛАГ”.

Единственото доказано със сигурност от пловдивските прокурори е, че е имало такова събитие, а именно - събрание на организацията на район „Запад” на политическа партия ГЕРБ, проведено на 08.10.2013г. в централния офис на партията в гр. Пловдив, на което е било установено присъствието на кмета Иван Тотев и още 14 лица.

С това си постановление, прокурорът от Окръжна прокуратура Атанас Янков автоматично решава и изхода на преписката на колегата си от Районна  - а именно, че НиКой не е правил записи. Защото иначе как така, хем е имало политическо събрание в същия ден и на същото място, хем на него са направени разследваните записи, хем никой не помни някой изобщо да е говорил по темите, отразени в тези записи???

Но не е излючено НяКой да е записвал срички тук-там по тоалетните (посещавани от кмета) и след това да си е взел творчески отпуск, за да ги монтира!? Въпреки че всеки стажант в радио може да каже още в момента на прослушването, че изпратените записи до няколко национални медии на 9 октовмри 2013г., не са монтирани. Това обаче не е доказателство, че НяКой е дал лъжливи показания пред Икономическа полиция. Но е доказателство, че политическите комбинации и манипулации, не се преследват от българското законодателство. Доказателство е и за това, че всеки политик може да си говори каквото поиска, без значение дали и Кой го записва и това е просто “субективен коментар”, до момента, в който някой репортер като Виктор Кадири, не докаже пред целия Общински съвет, че е брутален опит за манипулация на общественото мнение.

 

И съдник за всичко това може да бъде само обществото.