Маринина: С Агата Кристи нямаме нищо общо, освен че сме жени
Маринина: С Агата Кристи нямаме нищо общо, освен че сме жени / DarikNews.bg

Издателска къща „Хермес" дарява книги от български автори на стойност 20 000 лв. на българските читалища по случай 20-годишнината си. Това съобщи собственикът Стойо Вартоломеев. Той допълни, че финансово ще бъде подпомогната и фондацията I Can Too, която изгражда втори център за деца с аутизъм. На официалното парти на фирмата всички гости са призовани вместо подаръци да дадат парична сума. Очакваме също много цветя и усмивки, каза Вартоломеев.

Специален гост по случай юбилея на издателството е руската кралица на криминалното четиво Александра Маринина. Тя е за втори път в България и за пръв път в Пловдив. В програмата, която са подготвили домакините й, е включена разходка из пловдивските улици, Стария град и изкачване на Бунарджика. Маринина коментира идеята на една от предишните управи на Пловдив паметникът на Альоша да бъде демонтиран. Не харесвам идеята за премахване на каквито и да било паметници. Да се правим, че нещо не се е случило, е все едно да си заравяме главата в пясъка, каза тя. По думите й Альоша не е символ на съветската власт, а на войника, който е дал живота си за освобождението от фашизма.

В някой от следващите ми романи в никакъв случай няма да бъде подминат фактът, че Пловдив е най-старият жив град в Европа, увери Маринина. На въпрос на Дарик дали се дразни или ласкае от факта, че я сравняват с Агата Кристи, тя отговори „смея се". Нямам нищо общо с Кристи, освен че сме от един пол. При нейните герои няма развитие или възрастови индикации, докато моите герои имат социална или политическа принадлежност, нещо ги боли и имат емоционални преживявания, коментира писателката. Това всъщност е разликата между класическия криминален роман на Дойл, Чандлър и Кристи, от съвременния.

От 2 години и половина Маринина работи с помощница, защото отговорността да пише сама се оказала непоносима. Сега двете заедно планират, подготвят материали и търсят специалисти за консултация за по-специфични теми, които намират място в романите й.

Единствената страна, в която криминалните романи не са на особена почит, е Гърция, каза авторката. Иначе по цял свят от 19-и век насам детективските истории се радват на любов и популярност. Тя прогнозира, че след 30 години криминалният жанр ще продължи да поддържа интерес у читателя, но по-скоро като елекронна книга.

От 18 часа е премиерата на последната издадена от "Хермес" книга на кримикралицата "Смяна на мишената". Представянето ще бъде в книжарница "Хермес - Централ".