/ Дарик архив
Адвокати от цялата страна пристигат в Пловдив, за да участват в първата конференция на свободната адвокатура в България. Форумът е отворен за всички юристи, които имат отношение към развитието на професията.
 
Организаторите настояват за изменения в Закона за адвокатурата, които да защитят адвокатския труд, да защитават интересите на професията и да издигнат реномето й пред обществото.
 
Първият опит за такова изменение е от 2014 г. Тогава на националните конференции“, провеждани от Висшия адвокатски съвет, беше сглобен законопроект. Тези конференции бяха закрити за редовите адвокати, като в тях участваха авторите на законопроекта, членове на адвокатските съвети и Висшия адвокатски съвет. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2015 г. без обществено обсъждане и предварителна оценка на въздействието. В него имаше както добри предложения, така и спорни текстове и откровени недоразумения. Висшият адвокатски съвет не съумя да защити проекта пред обществото и той така и не беше приет от парламента. Явно това трябва да бъде сторено от редовите адвокати, казват организаторите на събитието.
 
Работна група, съставена от Висшия адвокатски съвет, е изготвила нов проект за изменения във въпросния закон, на базата на стария катастрофирал законопроект. Този нов проект се приема в момента от съвета текст по текст при закрити врати. Това, което е известно до момента е, че проектът не предвижда реформа на декларативното, но неосъществено самоуправление на Адвокатурата, а „бетонира“ властта на нейните висши органи. Не са обсъдени и взети предвид предложенията, направени от редица адвокати.
 
На самата конференция всеки адвокат може да присъства лично, да се изкаже свободно и да направи предложения. В края на работата ще се обобщят резултатите и ще се излезе с конкретни предложения за реформа на адвокатската професия. Ще бъдат обсъдени и всички известни изготвени проекти и предложения за изменение на закона.