Илинден е, над 4100 пловдивчани - именници
Илинден е, над 4100 пловдивчани - именници / dariknews.bg/ Архив

Над 4100 души от Пловдив, които носят имената Илия, Илин, Илина, Илинка, Илиана, Илко, Илка, Илийчо, Илиянка, Илияна и Лино, празнуват имен ден. Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия.

Той е живял по време на израилския цар Ахав. Вярва се, че е господар на небесните природни стихии - градушки, гръмотевици и светкавиците. Народът го нарича Гръмовник и го почита като повелител на земната благодат. Има поверие, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън.

Съществува вярване, че на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните поверия, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява на Илинден да не се работи, за да не се разсърди светецът.

На този ден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. Ако хората не го почитат и не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и да не пусне дъжд на земята три години. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно - бик, вол или овен. Селото се събира на поляна под вековни дъбови дървета и там в казани приготвят курбана. Свещеникът извършва водосвет и освещава гозбата. Във всеки дом по традиция се коли най-старият петел за небесния светец.

Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват и занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидчиите.