Хелоуин измества Деня на будителите заради родители и учители
Хелоуин измества Деня на будителите заради родители и учители / снимка: DarikNews.bg, архив

Семейството и училището са отговорни за това, че децата обличат костюми на вещици и вампири, без да разбират смисъла на това, като в същото време все по-рядко се впечатляват от българските будители. Това каза в интервю за Дарик радио заместник-ректорът на Православната духовна академия в Пловдив Димитър Мирчев. По думите му, това се дължи на образователната и възпитателната среда и е продуктувано от желанието на родителите да не отделят своите деца от връстниците им по време на организираните училищни тържества за привнесения отвън празник.

Първи ноември ни връща към историята и паметта на българските будители, поставили на преден план националния дух и православната вяра, съхранила народа ни като идентичност през вековете.  Ролята на църквата е да разяснява, казва и отбелязва българския Ден на будителите, като напомня неговия смисъл в проповеди и богослужения, заяви Мирчев.

Църквата винаги е будна, а самите  будители са били най-вече духовниците, клириците и членовете на Българската православна църква, каза ректорът на академията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. Той припомни, че Денят на будителите ненапразно се отбелязва на 1-ви ноември, защото тогава по стар стил се почита паметта на Свети Иван Рилски като покровител на българския народ.

От историята знаем, че най-големият възход на държавата е тогава, когато е била просветена и не е била затулена нейната будна съвест и морал. Затова трябва да си зададем въпроса дали не иска някой целесочено да измести значението на този ден, за да затули будността ни, каза ректорът.