Григоров: Шишманци трябва да бъде построен
Григоров: Шишманци трябва да бъде построен / Дарик радио

Доклад, който предлага конкретни стъпки как да се преодолеят проблемите, възникнали около строежа на екозавода в Шишманци, предаде на кмета Славчо Атанасов зам.-кметът Георги Григоров. Не сме следователи, за да разследваме нарушенията, за това има други органи, които са извън общината, заяви пред Дарик Григоров. Той уточни, че все още продължават проверки по този обект, както във финансовата област, така и по спазване на Закона за обществените поръчки. Нашата цел обаче е заводът да бъде построен, подчерта зам.-кметът.

Той предлага конкретни стъпки, които да решат проблемите между възложител и изпълнител. Първата е да се изчистят проблемите с дарения от общината терен от 200 дка и сграда към него, предоставени за изграждането на екозавода. Втората - да се разреши проблемът с фирмата, която да кандидатства за оператор за получаване на комплексно разрешително, тъй като консорциум не може да направи това. Освен това, заради забавянето на строителството и инфлацията, сумата, която е била необходима за завършване на екозавода, вече не достига. Предстои да се види дали има законова възможност този строеж да продължи и да се възползваме от това, че пак областният управител и правителството в лицето на финансовото министерство поеха ангажимент за дофинансиране на обекта, обясни Григоров.

Зам.-кметът припомни, че допълнителното финансиране, необходимо за екозавода, е в размер на 16 млн. лв., а предприятието за инвестиционни проекти досега е осигурило 5 млн. лв. В момента се водят разговори с Министерство на финансите за допълнителна субсидия в рамките на 11 млн. лв, но за да се осигури тя, ще бъде назначена експертиза, която трябва да установи дали са нужни толкова пари, уточни Григоров.