Дават 293 хил. лв за запазване на  851  работни места
Дават 293 хил. лв за запазване на 851 работни места / netinfo

20 работодатели от Пловдивска област ще получат близо 293 хил. лв от социалното министерство за запазване на работните места на 851 души с намалено работно време. Това реши на свое заседание днес Комисията по заетост към Областния съвет на развитие на Пловдив, която одобри до една всички подадени заявки. Сумата обаче е едва половината от общо определените за Пловдив 658 хил. лв за 1827 служители.

 

Остатъкът ще се раздава на втори транш, когато и други засегнати от кризата фирми подадат своите документи, каза пред Дарик директорът на Регионалната служба по заетостта Мария Георгиева. Почти ¼ от парите от първия транш отиват в  производителя на манометри и промишлени термометри “ВАTTС индъстрис България” ЕАД. Държавата ще подпомогне с по 120 лева 225 от нейните 850 служители за период от 3 месеца. Общата сума, която фирмата ще получи, е  70 540 лв.

 

Сред одобрените за подпомагане фирми преобладават  предприятия от машиностроенето, електрониката, металургията и сладкарската промишленост. В списъка са и стабилни доскоро компании с големи обороти като „Хелиос металург”, „Белканто”, „Комарс”, както и кооперацията „Тих труд”, „Балканкар Руен” – Асеновград и други. Част от експертите в областната комисия останаха изненадани от липсата на заявки за подпомагане от строителни фирми, макар ръстът  на освободените служители там да е най-голям. Специалистите си обясняват липсата на интерес у предприемачите от този бранш с това, че в строителството 120 лв на месец не са никакъв стимул.

 

Съветът за сътрудничество ще поиска  от  правителството неразпределените до момента  над 350 хил лв. да не бъдат превеждани по сметките на други области, а да останат в резерва на Пловдив и да се разпределят на други закъсали фирми, които се очаква да подадат заявления за подпомагане.

 

 

От  Смолянска област в първия етап на програмата са одобрени 235 фирми, съобщи зам.-областният управител Митко Петагов, който е и председател на Областната комисия по заетост в Смолян.  Предприятията  ще получат близо 85 хил. лв за общо 306 работници.  

 

Най-много предложения са постъпили от община Златоград – 169, 61 от Мадан, а от община Смолян едва 5 души са подали предложения за преминаване към непълен работен ден. Въпреки големия интерес към тази програма и широкото й оповестяване от Бюрата по труда, има близо 23 % неусвоен ресурс за областта, коментира  Петагов.