занаяти
занаяти / netinfo
Марена Вачкова
94031
Марена Вачкова
  • Марена Вачкова

В продължение на седмица младежи от 18 до 30 години ще имат атрактивната възможност да се върнат във времето с век назад, изучавайки стари български занаяти в китното родопско село Радилово. Инициатор е местното читалище „Зора-1903“.

читалището в село Радилово
netinfo

За участниците са организирани творчески работилници за тъкане на стан, воденица, биене на масло в бурилка, квасене на мляко, подсирване на мляко, месене на хляб, доене на овце, плъстене на вълна, уроци по народни песни и танци, съобщи секретарят на читалището Марена Вачкова.

Марена Вачкова
Марена Вачкова netinfo

Проектът, наречен Лятна младежка творческа резиденция за нематериално културно наследство - Радилово, тази година привлече не само млади хора от Пазарджишко, ще има гости от Пловдив и дори от Варна.

Вачкова разказа пред Дарик, че те са гостували в селото за ежегодния Фестивал на кешкека (ястие от булгур, характерно за селото) и народните умения. Работилниците от програмата на празника запалили любопитството им и се записали за резиденцията.

занаяти
netinfo

Обучението ще водят доказали се местни майсторки. На финала „чираците“ ще получат сертификати за получените умения. Колоритна част от програмата е запознаването с културните забележителности на Радилово и околността.

 

Интересна е и предисторията на младежката лятна резиденция. Всичко започва през 2011 г. с малък проект на читалището – Ден на традиционните продукти, който постига успех, печелейки специална награда. Така се разраства до Фестивал на кешкека и народните умения с включване на десетки български занаяти и започва да се провежда всяка година на 22 септември.

Демонстрациите и работилниците за мелене на жито, биене на масло, подсирване на мляко и всички останали пък привличат любопитството на младите, те сами подсказват потребността си от такова обучение. Междувременно са организирани и дискусии, в които не само се раждат добрите идеи, но и към читалищната дейност са привлечени около 60 доброволци. И досега те са незаменими помощници в осъществяването на всички проекти.


Чуйте още от Марена Вачкова в аудиото