Залата на РБХр.Смирненски едва побра почитателите на Катя Попова
Залата на РБХр.Смирненски едва побра почитателите на Катя Попова / archive.dariknews

На 22 януари Арт залата в Регионална библиотека "Христо Смирненски" се препълни от плевенчани, дошли да си спомнят и да се поклонят пред името на Катя Попова - "Едно име, което продължава да свети ярко в съзвездието на големите български оперни гласове - име, което възхищава и респектира и до днес".

"...Човек е истински богат и силен тъкмо в родината си - в мястото, в което се е родил. Когато пея на сцената далеч от България винаги се отнасям с уважение към тамошната публика, но винаги си мисля за България. Ако някога ме е било страх, то е било да не изложа България и да чуя някакъв упрек, когато се върна в родния град. Как ще гледам хората в очите - та нали те ми вярват. Трябва да се пази честта на родния град..." - К.Попова.

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков благодари на Регоналната библиотека и на РИМ-Плевен за поредицата от инициативи, с които през цялата настояща седмица отбелязват 90-годишнината от рождението на Катя Попова.
"Мисля, че като оперна прима и като наша съгражданка най-вече, Плевен й дължи това, защото тя прослави града ни по всички оперни сцени и когато беше на върха на славата, тя никога не забрави родния си град", каза кметът.

На събитието присъстваха и братът на Катя Попова - Никола Попов, музикологът Александър Абаджиев, както и бившият кмет на Плевен Румен Петков.

Залата на РБ"ХрСмирненски" едва побра почитателите на Катя Попова
netinfo

"Песен за месеца" от операта "Русалка" на Антонин Дворжак беше първото изпълнение в краткия и вълнуващ концерт, който изнесоха изпълнители от Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева под съпровода на пианистката Росица Дяковска.

Залата на РБ"ХрСмирненски" едва побра почитателите на Катя Попова
netinfo

По време на срещата беше излъчен кратък документален филм за живота и творческия път на знаменитата плевенчанка. Представено беше и есе, спечелило през 2004 г. организиран от Община Плевен конкурс по случай 80-годишнината на блестящия сопран на тема "Катя Попова и българското време". Автор на есето е 18-годишната/тогава/ Василена Серафимова, която от години живее и твори в областта на ударните инструменти в Париж - Франция. "...Kакво бихме били ние, без своите мечти? Река без бряг, дете без играчка, любов без страдание...".