В 15 града и 109 села в общината разясняват проблема с корупционните практики
В 15 града и 109 села в общината разясняват проблема с корупционните практики / dariknews.archive

На 29 юни - понеделник, ОДМВР - Плевен организира информационен ден като първа част от кампания за разяснение сред обществеността на негативните влияния и последиците от корупционни практики. Инициативата е част от проект „Обединени срещу корупцията", съфинансиран от Европейската комисия, в който ОДМВР - Плевен е бенефициент и партньор на Полицейския инспекторат в област Олт, град Слатина, Република Румъния. В проекта участват полицейски структури от Румъния, България и Латвия.

На 29 юни - на огледален принцип в трите държави - България, Румъния и Латвия ще се акцентира на темата „Корупция" и на необходимостта от обединени усилия на специализираните структури и гражданското общество за противодействието и ограничаването на последствията от нейното влияние. Разработени са материали, насочени към повишаване на информираността за корупцията - плакати, флаери, брошури, ключодържатели, които ще бъдат раздадени в 11-те общини на територията на област Плевен.

В 15 града и 109 села ще бъдат разпределени 500 флаера, 500 брошури, 500 плаката и 700 ключодържателя. Ще се разяснява къде и как гражданите могат да сигнализират за корупционни действия.

От ОД на МВР припомниха, че още преди 2000 години римляните са познавали някои форми на корупцията, като например подкупа - наричан от тях с ирония argumentum agrentarium - т.е парично доказателство. Римският политик Марк Тулий Цицерон обичал да казва, че неподкупността е единственото качество, което би оценил и у враговете си.

Целта на проекта е да подпомогне въвеждането и развитието на общи инструменти за противодействие и борба с корупцията в Румъния, България и Латвия.
Срок на проекта - 24 месеца.

Специфични цели:
1. Анализ на основните тенденции на корупцията - уязвими зони, както и причините и последствията в обществото в Румъния, България и Латвия.
2. Подобряване на експертизите и по-важните знания в тази област на заинтересованите страни - прилагащите институции, съдебната система, гражданското общество, медиите - по отношение на предотвратяване и борба с корупцията в Румъния, България и Латвия.
3. Идентифициране и подпомагане обмяна на добри антикорупционни практики между правоприлагащите институции в Румъния, България и Латвия.
4. Популяризиране на резултатите от проекта, включително на европейско равнище и провеждане на кампании с цел информиране на гражданите на Румъния, България и Латвия относно последиците от корупцията.
Бюджетът на проекта е 274 017 98 евро.