spartanski
spartanski / dariknews.bg
„За Плевен е чест, че имаше свой представител в тази делегация и това е оценка, както от руската така и от българската страна, включително и от Президентството за „изключително високото ниво", на което сме провели честванията по случай 140-та годишнина от Освобождението на Плевен и отбелязването в национален мащаб на Плевенската епопея, начинът, по който съхраняваме паметта за тези събития и през годините последователно и неотклонно и без значение от политческите „веяния“ на момента, сме отстоявали позицията, че Плевен е град, който е исторически свързан с Русия и паметта за тези, които са дали живота си за освобождението на България се пази жива и се почита на много високо ниво“. Това каза на редовната оперативка в Община Плевен кметът Георг Спартански по повод участието му преди дни в делегацията на президента на Република България Румен Радев като единствен представител на кметската власт в страната.

„Това беше оценка за Плевен и за всичко, което е направено през десетилетията, което съм сигурен, че ще правят и тези след мен на този пост. Позитивите за Плевен ще са еднозначни и високи с оглед на безпротиворечивата оценка, която дадоха и руската и българската страна в лицето на най-високата институция.
Името на Плевен се чу достатъчно пъти и аз поднесох чрез президентския протокол същия плакет на Плевен, който подарих и на българския президент Румен Радев, и който беше изработен във връзка с честванията“, каза Георг Спартански.
Той уточни, че плакетът е подарен на руския президент Владимир Путин като знак, дар и жест от жителите на Плевен към президента на Русия.
Спартански допълни, че от тук нататък очаква положителни събития по линия на отношенията, свързани с културноисторическия туризъм и поддръжката и подкрепата на паметниците, свързани с Плевенската епопея.
Той припомни, че с решението на Правителството, Община Плевен ще получи 700 000 лева за реновиране на мемориалния път на парк „Скобелев“, Музей „Александър II-ри“, Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“.