Rumen Petkov
Rumen Petkov / dariknews
За смущаващи процеси и процедури в българската енергетика, сигнализира на пресконференция в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. "С обществена поръчка и откриване на процедура с пряко възлагане за АЕЦ „Козлодуй” се посяга грубо върху интереса на българската държава, сигурността на АЕЦ и се изпълняват чужди интереси", каза Петков и коментира, че България ще даде 3 млн. лв. на Westinghouse - Швеция: "за да ни напишат анализ, колко е хубаво тяхното гориво".

"Обърнахме се към редица анализатори и те считат, че това е един експеримент, който представлява посегателство върху сигурността на двата блока", каза Румен Петков и допълни, че писмото от страна на тогавашния шеф на ЕВРАТОМ Агенция по доставките Стаматиос Цалас от 2016 г., относно "Диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги за производство на гориво за АЕЦ "Козлодуй", е изключително цинично и е ярък пример на политически рекет и демонстрация на зависимост на висш държавен чиновник.
„При положение, че всяка ядрена централа има възможност да избира между френско ядрено гориво, канадско, руско, американско, този висш държавен чиновник да пише писмо, в което императивно разпорежда да се вземе ядрено гориво от Westinghouse Швеция, е цинизъм. Това е една от причините в Европа да се насажда евроскептицизъм, избиващ в евроомраза. Тук има или рушветчийство на много високо равнище, или форма на зависимост. За нас от АБВ е непонятно защо парламентарната комисия по енергетика не се противопоставя на това решение и то не е подложено на парламентарен контрол”, каза Румен Петков. Според него, всички, които са работели с това гориво, имат проблеми от инженерно-техническо естество и естество на сигурността, което означава, че ставаме "опитно зайче за тестване на ядрено гориво", което се е провалило веднъж в Чехия и в Украйна.
"Ако българската държава не каже: „Не!”, то българските институции ще станат съучастници в създаване на предпоставки за сериозен ядрен инцидент в Козлодуй", заяви председателят на АБВ.

Rumen Petkov
dariknews

Румен Петков сигнализира и за нередности в обществени поръчки и изпълнения на газопреносната мрежа.
"На 2 март 2016 г. е открита процедура по обществена поръчка за изграждането на транзитен газопровод за Турция в участъка КС „Лозенец” до ОС „Недялско”. Този участък е с дължина 20 км и е остойностен на 47 128 000 лв. без ДДС. По 2,5 млн лв. на километър. Когато се изгражда 180-километровия колектор България – Гърция, той е определен на 290 млн. лв., което е 1,6 млн. лв. на километър. Значи някой краде 1 милион на километър. Или Булгартрансгаз не знаят какво поръчват. Този някой в случая е Главболгарстрой.
Искам да подчертая много дебело, че поръчката е от март месец 2016 г. - подписан договор, срок на изпълнение 18 месеца, в публичното пространство се обяви че ще бъде открита и въведена в експлоатация отсечката на 2 август от министър-председателя. Има забавяне от 11 месеца. Изключително скъпо, това е грабеж, и 11 месеца забавяне. Кой носи отговорност от страна на държавата?
Министър-председателят трябва да знае, че отива да открива обект, който е оскъпен с 25 милиона лева и някой ще си бърше ръкавите с него. Ако отива, трябва да знае откъде започва разпределението на тези 25 млн. И тук е големият въпрос – защо в НС това не направи впечатление на никого? Забавяне 11 месеца на най-скъпото газопреносно съоръжение в страната. Когато се определя техническите параметри, на които трябва да участват компаниите, изрично се определят параметрите да бъдат допускани – изграждане газови съоръжения или сходно строителство с предмета на поръчката. В тази поръчка се казва, че под сходно се и имат предвид инсталации и/или линейни обекти и/ преносни проводи – изграждане на ВиК съоръжения. Сега тази година се пуска нова обществена поръчка, в която изрично се поставя изискването участникът да е изградил 10 км газопровод. Склонен съм да подозирам, че и тази поръчка се готви за Главболгарстрой, защото те вече са изградили такъв обект.
Ние от АБВ ще настояваме да се отговори ясно в офертата на Главболгарстрой, какви тръби за газопровода са били предложени, защото имам основание да считам, че са били предложени немски тръби и в последствие са били заменени с по-евтини. Ако се докаже, че не са немските тръби, някой трябва да носи отговорност", заяви Румен Петков.

Той определи и като изключително смущаващ предвиденият ремонт и реконструкция на 4 компресорни станции - в Ихтиман, Странджа, Лозенец и Петрич, които са модернизирани и открити през 2016-та година на обща стойност над 200 млн. лв., а сега е обявена процедура за реконструкция на три от тях на обща стойност 150 млн. лв. – Лозенец, Ихтиман и Петрич.
"Трябва да е съвършено ясно, кой не си е свършил задачата тогава, защото част от нещата се повтарят – проучване на съществуващото положение на всяка от станциите, събиране на изходни данни и преглед на наличната техническа документация. Даваме тези примери с цялото смущение, че това са източник на корупционни практики. Обезпокоени сме от факта, че това не смущава никой в НС. Какво е провокирало разликата в 1,5 млн., защо две модернизирани преди две години станции сега ще се модернизира. Това са парите на България и някой ги краде, една част от тях с участието на 240 народни представители, БСП на първо място, ГЕРБ. Това, което коментирам, не е обект на парламентарен контрол. Значи в парламента няма опозиция.
Последно – в Закона за енергетиката беше приета една тежка лобистка поправка, която засяга стратегически интереси на България от гледна точка на обявените от страна на българското правителство подкрепени от НС и с пълно право, за реализиране на газов хъб. Те са свързани с концесията, която е единствено и само за добив на пирроден газ от икономическата ни зона в черно море. Концесионерът ни към този момент е „Петрокелтик“ ООД, Люксембург. Концесионерът последната година системно неизпълнява концесионния си договор. Ние ще настояваме в МОСВ да бъде направен сериозен анализ на извършеното и неизвършенето от него. Самият той преди няколко месеца е поискал прекратяване на концесията с аргумент, че не може да я изпълнява. Имаме основание да считаме че в резултат на неустойки дължи на държавата десетки милиони договори. И е естествено да бъде прекратена тази концесия, да се гарантира чрез булгартрансгаз да се гарантира мястото на държавата. Вместо това се прави промяна в закона, в която изрично се разрешава такъв тип съоръжения да могат да действат в перспектива. С тази промяна се обслужва стриктно интереса на концесионера, който вече е внесъл молба в КЕВР с искане за издаване на такъв тип лиценз. Трябва да се види много внимателно какъв е нашият интерес, ако искаме да развиваме дейността по съхранение на пироден газ и да си гарантираме интересите в Черноморския басейн.
Ще сезираме МОСВ за това, че има основание да се счита, че концесионерът не изпълнява екологичните норми и изискванията за изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, олово и арсении. Вносителите на това предложение са Таско Ерменков и Жельо Бойчев от БСП тогава, което предложение се подкрепя единодушно от депутатите от ГЕРБ. Ние разполагаме и с друга информация, която показва колко са отпадните води и как са били използвани – изхвърляни в Черно море. За какви схеми и обеми става дума. Ние ще продължаваме на да държим сметка от държавните институции, защото грабежът е в особено големи размери.

Агресията върху атомната централа в Козлодуй е израз на груб политически рекет и корупционни зависимости на най-високо ниво. Цалас реализира конкретна политика. Вторият случай – корупционни практики в Булгарстранс газ. Всичко над 1,5 млн. е кражба. Обявява процедура за 4 газстанции да бъдат модернизирани, сега ги реконструират същите. Българската държава трябва да каже, че има интереси и те включват на първо място сигурността на АЕЦ. Ще искаме отговор от Министерството на енергетиката, какви действия ще предпиремат, за да защитят българската държава. Ще сезираме министъра на енергетиката за действията на Булгартрансгаз и какво по-различно ще се прави на трите газ станции две години по-късно за тези пари. Можем ли да очакваме че две от тези станции ще бъдат извадени от газопреносния поток", обобщи Румен Петков.