/ dariknews

Непосредствено преди Деня на българската просвета и култура - 24-ти май, столичната Галерия "Арте" е с празнична програма по случай 75-годишнината на един от най-своеобразните скулптори в България - проф. Кирил Мескин.

Изложбата ще бъде открита на 23 май, от 18:00 часа. Виртуозният майстор на камъка за пръв път ще овладее не само интериорното пространство на галерията, но ще представи и едроформатни скулптури от цикъла „Послания“ в открита среда - двора на галерията.

„За високия му професионализъм няма да Ви убеждавам, само ще кажа, че всеки би искал да види и дори да погали красивите топли момичета на Мескин, както и да се докосне до чувствените торсове от цикъл „Човекът“, представени в настоящата изложба. На празник като на празник, с много красота, изящество и безупречна естетика, или, както казва самият автор: „... опита да създам у зрителя впечатление за естественост и вечност, върху която човек оставя своята духовна следа...“.

meskin
kiril meskin


Честит рожден ден, професоре, желаем здраве и все така силна творческа енергия!

Гергана Борисова - Галерия "Арте"

„Който познава пътя и развитието на Кирил Мескин, знае, че неговото пътуване е свързано и с откритието на онзи топъл негов камък, покрай който мнозина са минали и отминали като недостатъчно чист и съвършен, и точно в това „несъвършенство“ Кирчо открива онази топлина и красота, която липсва на чистия мрамор.

В тази колкото артистична, толкова и духовна находка има нещо като захвърленото дете, което милостивият самарянин е прибрал и отгледал с добрината си - по-красиво от щастливо отгледаните деца. В това отношение Кирил Мескин не само умее да съхрани природата на материала, но и да изяви неговата вътрешна красота чрез една артистична намеса, в която архитектурно-пластичното начало и една наивна чиста рисунка са превърнали някои от работите му в своеобразни каменни икони, които времето ни е изпратило като късчета духовна материя.“